Nuori nainen käyttää kameraa Fairphone 4 -älypuhelimella.
Fairphone 4

Fairphone 4:n pääkamerassa on 48 megapikseliä.

© Fairphone

FairPhone 4: Kestävä 5G-puhelin, jonka voit korjata itse

FairPhone 4 on rakennettu niin, että voit vaihtaa osia itse, ja se on teetetty kierrätysmateriaaleista työntekijöillä, joilla on kunnolliset työolot.

maanantai 11. lokakuuta 2021 teksti M. Østergaard Testredaktør

Fairphone 4 on hollantilaisen Fairphone-yrityksen versio nykyaikaisesta 5G-älypuhelimesta.

Uusi puhelin näyttää toteuttavan yrityksen filosofiaa, jonka mukaan he valmistavat kestävämpiä puhelimia kilpailijoitaan paremmin.

Fairphone on esimerkiksi helppo purkaa ja korjata. Se on muotoilultaan modulaarinen, joten esimerkiksi kameran vaihtaminen on helpompaa, jos kamera rikkoutuu.

> Lue myös: Näin hyödynnät 5G-liittymääsi

Reilut työolosuhteet ja kierrätysmateriaalit

Fairphone 4:ssä on 14 reilun kaupan pelisäännöillä hankittua materiaalia. 

Tämä tarkoittaa, että Fairphone on seurannut toimitusketjua ja puuttunut muun muassa lapsityövoiman ja kaivostyöläisten vaarallisten työolojen kaltaisiin ongelmiin.

Kierrätysmateriaaleja on käytetty aina kun mahdollista. Esimerkiksi kaiuttimessa on osia muista tuotteista, jotka eivät koskaan päätyneet markkinoille, ja Fairphone 4:n takaosa on valmistettu kierrätysmuovista.

Yrityksen mukaan Fairphone 4 on ainoa matkapuhelin, jolla on erityinen TCO-sertifikaatti, joka myönnetään erityisen kestävilletuotteille. 

Voit vaihtaa rikkinäiset osat itse Fairphone 4:ssa

Fairphone-verkkosivustolta voit ostaa Fairphone 4:n varaosia. Voit vaihtaa rikkinäiset osat uusiin, tarvitset vain pineoiskokoisen ruuvimeisselin.

Fairphone takaa myös ohjelmistopäivitykset aina vuoteen 2025 saakka, mukaan lukien Android 12- ja 13-päivitykset.

Fairphone pyrkii kuitenkin tarjoamaan ohjelmistopäivityksiä aina vuoteen 2027 saakka, mukaan lukien päivitys odotetuille Android 14- ja 15-versioille. 

Fairphone 4 on purettu osiin.
Fairphone 4

Voit purkaa Fairphone 4:n ja vaihtaa sen yksittäisiä osia. Varaosat voit ostaa edullisesti verkkosivustolta. 

© Fairphone

Hyvästi kertakäyttökulttuurille

Takaosa on valmistettu kierrätetystä muovista, ja tässä mallissa on puhelimen kameramoduuli, joka koostuu kahdesta kamerasta: 48 megapikselin pääkamerasta ja 48 megapikselin laajakulmakamerasta. 

Lisäksi etukamerassa on 25 megapikselin etukamera selfieille ja videopuheluille.

"Meillä on täysin erilainen lähestymistapa älypuhelinten valmistukseen kuin markkinoiden muilla toimijoilla: Haluamme haastaa perinteiset älypuhelinten valmistustavat, mukaan lukien sen, että ohuempi on aina parempi", sanoo Fairphonen toimitusjohtaja Eva Gouwens ja jatkaa: 

"Tällä kertaa tavoitteena on ollut tuottaa hyvä ja kestävä älypuhelin, joka on tulevaisuudessa turvallinen, helppo korjata, kehitetty kestämään ja siten kierrätettävämpi. Haluamme, että Fairphone 4 on laite, jonka ihmiset pitävät pidempään, eikä se tule olemaan osa kertakäyttökulttuuria."

> 5G, 5G-valmius ja paljon muita tietoja uudesta 5G-verkosta täällä

Fairphone 4 on saatavissa kolmena eri värinä, kuvassa harmaa.
Fairphone 4, harmaa

Fairphone 4 on saatavissa kolmena eri värinä, kuvassa harmaa. 

Mitä Fairphone 4 maksaa?

Fairphone 4 on myynnissä 25.10.2021 alkaen. Edullisimmassa mallissa on 6 gigatavun RAM-muisti ja 128 gigatavun tallennustila.

Voit myös ostaa puhelimen 8 gigatavun RAM-muistilla ja 256 gigatavun tallennustilalla. Tämän mallin ohjehinta on 579,90 euroa.

5G-yhteydellä varustetusta puhelimesta on saatavana kolme eri väriä.

Lue lisää Fairphone 4:stä ja osta se täältä.

> Olemme aiemmin kirjoittaneet edeltäjästä, Fairphone 3:sta, tässä artikkelissa. Voit myös lukea testistämme Testinurkasta täältä.

Ehkä sinua kiinnostaa...