Valikoima Applen omia sovelluksia iPhonessa
iPhone:

Monet merkit viittaavat siihen, että iPhoneen tulee nyt lisää mainoksia.

© Shutterstock

Apple haluaa näyttää enemmän mainoksia iPhonessasi

Apple haluaa kasvattaa mainostulojaan. Tämä tarkoittaa, että tulevaisuudessa näet mainoksia useissa iPhonen vakiosovelluksissa.

tiistai 23. elokuuta 2022 teksti M. Østergaard

Kun teet hakuja Applen App Storesta, näet tällä hetkellä mainoksia valikoiduista sovelluksista. 

App Storessa sovelluskehittäjä voi nimittäin maksaa saadakseen juuri oman sovelluksensa näkyviin tietyllä hakusanalla tehtävän haun yhteydessä. 

Bloomberg-uutispalvelun analyytikko Mark Gurman uskoo, että sama toimintamalli laajenee useisiin esiasennettuihin Apple-sovelluksiin. Hän kertoo, että Apple on jo testannut mainosten sijoittamista Maps-karttasovellukseen.

> Lue myös: Etsi tilaa vievät sovellukset ja säästä iPhonen tilaa

Valtavasti mainostuloja Applelle

Lähitulevaisuudessa näet siis todennäköisesti mainoksia myös sellaisissa sovelluksissa kuten Maps ja Podcast. Gurman uskoo, että mainoksia tullaan näkemään myös Apple TV + -suoratoistopalvelussa.

Tähän on hyvä syy: se tuottaa Applelle runsaasti rahaa. 

Apple ansaitsee tällä hetkellä noin 3,7 miljardia dollaria vuodessa mainostuloina, ja tämän luvun Applen mainosalustajohtaja Todd Teresi haluaa nostaa kaksinumeroiseen miljardisummaan. 

Apple vaikeuttaa muiden mainostamista

Huvittavaa tässä on se, että Apple laajentaa omaa mainontaansa samalla, kun se on vaikeuttanut muiden mainostamista iPhonen sovelluksissa.

Apple esitteli vuonna 2021 toiminnon nimeltä App Tracking Transparency (ATT). Sen avulla käyttäjät voivat määrittää, mitkä sovellukset saavat seurata käyttäjän toimintaa eri sovelluksissa ja verkkosivuilla. 

Tämä tarkoittaa, että muut sidosryhmät, kuten Google ja Facebook, eivät saa tietoja Applen käyttäjien toiminnasta muissa näiden käyttämissä sovelluksissa. 

Yritysten on siis yhä vaikeampi kohdistaa mainoksiaan käyttäjille. 

Google Play Kaupan Android-sovelluksia koskee myös nykyään vaatimus, että ne kertovat selkeästi, mitä käyttäjätietoja jaetaan. Lue lisää täältä.

> Lue myös:  Hallitse, mitä tietojasi sovellus saa käyttää – ja miksi

Steve Jobs uuden Apple-tuotteen esittelystä
Steve Jobs

Applen perustaja Steve Jobs julisti joskus ylpeänä esityksissään, että uusi Apple-tuote ei sisältänyt mainoksia. Tämä aika näyttää olevan ohi.

© Shutterstock

Facebook on Applen sääntöjen uhri

Tämä on maksanut Facebookin ja Snapchatin kaltaisille palveluille paljon ja aiheuttanut niille päänsärkyä, sillä ne ovat menettäneet miljoonia dollareita Applen muutosten vuoksi, koska ne eivät voi enää kohdistaa mainoksia käyttäjän toiminnan perusteella.

Se on vaikuttanut kuitenkin myös moniin pieniin App Storen sovelluskehittäjiin. 

Tässä valossa ajoitus toimii lähes liian hyvin, sillä Apple julkisti aikomuksensa pian sen jälkeen. 

Apple käyttää tietoja suoraan omissa sovelluksissaan ja palveluissaan määrittääkseen, mitä ilmoituksia käyttäjälle näytetään.

Näin poistat seurannan käytöstä iPhonessa

Uuden App Tracking Transparency -toiminnon avulla sinun on aina uuden sovelluksen asennuksen yhteydessä päätettävä, saako sovellus seurata toimintaasi. 

iPhonen yksityisyysasetuksissa voit valita kohdan Seuranta. Sieltä näet, mitkä iPhonen sovellukset voivat seurata toimintaasi. Voit myös helposti muuttaa valintaasi. 

Jos poistat seurannan käytöstä, mainonta ei perustu henkilökohtaisiin tietoihisi eri sovelluksissa. Esimerkiksi et saa Facebookissa mainoksia, jotka liittyvät johonkin muussa sovelluksessa tekemääsi.

> Lue myös: iPhone seuraa sinua kaikkialle

Ehkä sinua kiinnostaa...