Jevgeni Kasperski
Jevgeni Kasperski

Hän oli 25-vuotias kehittäessään ensimmäisen virustorjuntaohjelmansa. Nyt hän johtaa yhtä maailman suurimmista tietoturvayhtiöistä.

© Kaspersky Labs

Mies Kasperskyn takaa: KGB-agentin miljardiura

Tunnetuin venäläinen hakkeri on Jevgeni Kasperski, joka rakensi maailmanlaajuisen tietoturvayhtiönsä täysin tyhjästä.

tiistai 28. marraskuuta 2017 teksti M. Østergaard

Moskova, 1989: Päivä alkoi niin kuin kaikki muutkin, kun 25-vuotias it-insinööri Jevgeni Kasperski istui näyttönsä ääreen entisen Neuvostoliiton puolustusministeriössä.

Jevgeni oli järjestelmän miehiä, ja hänet oli koulutettu KGB-upseerien erityisohjelmassa. Hän oli tavannut vaimonsakin KGB:n lomakeskuksessa.

Samana päivänä alkoi nuoren miehen muutos neuvostojärjestelmän mallivirkamiehestä kapitalistiseksi yrittäjäksi ja myöhemmin miljonääriksi.

Kasperskin työskennellessä kirjaimet alkoivat yhtäkkiä putoilla näytön alareunaan. Hän ryhtyi ihmeissään selvittämään, mitä oli meneillään.

Kasperski kehittää ensimmäisen virustorjuntaohjelmansa

Tietokoneeseen oli iskenyt tuolloin yleinen Cascade-virus.

Jevgeni ryhtyi innoissaan koodaamaan suojakeinoa Cascadea vastaan. Hän onnistui siinä, ja kyseinen virustorjuntaohjelma oli alkusysäys kaikelle sille, joka tunnetaan nykyisin Kaspersky Lab -tietoturvayhtiönä.

Lue KotiMikron numerosta 18/2017, millainen mies on maailmaan suurimpiin tietoturvayhtiöihin kuuluvan Kaspersky Labin omistaja.

Tietoturvayhtiö Kaspersky Lab

Jevgeni Kasperski käytti amerikkalaistettua sukunimeään, kun hän antoi yhtiölleen nimen Kaspersky Lab. 20 vuotta perustamisen jälkeen yrityksen ohjelmat ovat Euroopan suosituimpia tietoturvaohjelmia.

Kaspersky Lab kuuluu maailman johtaviin alan yrityksiin kilpaillen muun muassa Norton Securityn tehneen Symantecin kanssa.

Lue Jevgeni Kasperskin tarina KotiMikron numerosta 18/2017.

Tilaa KotiMikro, niin voit lukea lehteä myös tietokoneella ja mobiililaitteella Wype-palvelussa. 

Ehkä sinua kiinnostaa...