Uusi koronatestaussovellus puhelimessa
Covid-19:

Uuden sovelluksen avulla voit mahdollisesti tehdä koronatestin suoraan puhelimellasi ja näyttää sen lentokentän lähtöselvityksessä matkustaessasi.

Uusi sovellus kuulee Covid-19-viruksen äänestäsi

Maastrichtin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet sovelluksen, joka voi tekoälyn avulla kuulla äänestäsi, onko sinulla Covid-19.

tiistai 6. syyskuuta 2022 teksti H. Rasmussen

Harva asia on epämiellyttävämpää kuin valkotakkinen työntämässä vanupuikkoa nenään. Ehkä vanupuikon tunkeminen nieluun voittaa sen epämiellyttävyydessä.

Säännöllisistä koronatesteistä on viime vuosina tullut kiinteä osa useimpien suomalaisten elämää, ja sama rumba saattaa alkaa pian uudestaan.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että voit tulevaisuudessa testata itsesi koronaviruksen varalta puhelinsovelluksella, joka määrittää äänesi perusteella, onko sinulla tartuntaa.

4 352 osallistujaa suurtestissä

Tutkija Wafaa Aljbawi Maastrichtin yliopistosta johtaa projektia, joka esiteltiin juuri.

Tutkijat pääsivät Cambridgen yliopiston tietokantaan, joka sisälsi yli 4 352 tervettä ja sairastunutta koehenkilöä, ja käyttivät ryhmän 893 henkilön äänitietoja.

308 heistä testattiin Covid-19-positiivisiksi perinteisellä testillä.

> Katso tästä, missä korona jyllää juuri nyt

Puhelimella tehtävän Covid-testin tarkkuus

Verrattuna tavalliseen Covid-19-pikatestiin, sovellukseen perustuva testi löytää enemmän tartunnan saaneita henkilöitä ja antaa vähemmän vääriä negatiivisia tuloksia. Vaikuttaa myös siltä, että se on tarkempi henkilöillä, joilla tartunta on oireeton.

Tämä osa tarkkuutta on tärkeä, sillä se estää tartunnan saaneita henkilöitä tartuttamasta muita heidän luullessaan olevansa terveitä. 

Tutkimuksessa käytetyllä sovellustestillä jää huomaamatta vain 11 tartunnan saanutta sadasta, kun taas pikatestillä jää huomaamatta 44 sadasta.

> Lue myös: Laita kuolleen isoäidin ääni lukemaan iltasatuja lapselle

Näin nerokas sovellus toimii

Covid-19-infektio vaikuttaa yleensä ylähengitysteihin, mikä vaikuttaa äänihuuliin. 

Tekoäly, jolle sovellus lähettää tietonsa, voi tunnistaa äänen muutoksen. 

Kun käytät sovellusta, sinun on ensin täytettävä joitakin sairaushistoriaasi koskevia tietoja ja kerrottava, tupakoitko tai onko sinulla yskää.

Sitten sinua pyydetään nauhoittamaan lyhyt ääniviesti sekä yskän ja hengityksen äänet. Ääni lähetetään tekoälylle, joka antaa testin vastauksen alle minuutissa.

Sovelluksella tehtävän koronatestin edut

Jos sovellus on todellakin niin tehokas kuin Maastrichtin yliopiston Institute of Data Sciencen tutkijat väittävät, sitä on ensisijaisesti tarkoitus käyttää kehitysmaissa.

"Tällaisia testejä voidaan toimittaa maksutta ja tulkita helposti. Lisäksi ne mahdollistavat virtuaalisen etätestauksen ja niiden käsittelyaika on alle minuutti", Wafaa Aljbawi kertoi maanantaiaamuna pidetyssä esityksessä.

Hän viittaa myös mahdollisuuteen käyttää tämäntyyppistä testiä esimerkiksi suurten tapahtumien sisäänkäynneillä, joissa voidaan seuloa paljon ihmisiä lyhyessä ajassa.

> Koronasovellus koostaa Euroopan koronamääräykset

Milloin sovelluksen pääsee lataamaan?

Kuten kaikkien tutkimusten kohdalla, myös tämän sovelluksen on läpäistävä vertaisarvioinnit, joissa muiden yliopistojen tutkijat pääsevät testaamaan tuloksia.

Sen vuoksi emme valitettavasti voi odottaa, että vanupuikot voidaan välttää vielä tänä talvena – mutta ehkä talvella 2023–2024.

Sovelluksen avulla on myös tarkoitus diagnosoida muita hengityselimiin vaikuttavia sairauksia. Näyttää esimerkiksi siltä, että sovellus pystyy tunnistamaan oireiden pahenemisen esimerkiksi keuhkoahtaumataudissa.

> Lue myös: Pian voit ohjata Windowsia äänellä

Ehkä sinua kiinnostaa...