Digitaalisen avustajan Alexan taustalla olevan Amazonin mukaan se, että Alexa voi jäljitellä koronalle menettämiemme ihmisten ääntä, voi helpottaa vaikeita aikoja koronan jälkeen.
Alexa:

Digitaalisen avustajan Alexan taustalla olevan Amazonin mukaan se, että Alexa voi jäljitellä koronalle menettämiemme ihmisten ääntä, voi helpottaa vaikeita aikoja koronan jälkeen.

Laita kuolleen isoäidin ääni lukemaan iltasatuja lapselle

Kuulostaa luultavasti osittain kiehtovalta ja osittain kamalalta, mutta pian digitaalinen avustaja Alexa pystyy jäljittelemään sellaisten ihmisten ääniä, jotka ovat kuolleet.

tiistai 28. kesäkuuta 2022 teksti H. Rasmussen

Viime viikolla Amazon-verkkokauppa järjesti Las Vegasissa suuren re:Mars-konferenssin, joka käsittelee robotteja ja automatiikka. Siellä kerrottiin muun muassa uutisia Amazonin digitaalisesta ääniavustajasta Alexasta.

Alexa toimii samalla tavalla kuin Applen Siri, Microsoftin Cortana ja Google Assistant. Se voi muun muassa vastata kysymyksiisi, etsiä tietoja kalenteristasi, opastaa reitin tai käynnistää ja sammuttaa laitteita kotona.

Lue myös: Mitä ovat Google Assistant, Amazon Alexa ja Siri?

Tunnistaa äänet ja imitoi niitä

Kun Alexan uudet toiminnot esiteltiin, totesi Rohit Prasad, joka on yksi Amazonin johtajista: 

"Monet meistä ovat menettäneet jonkun rakkaansa pandemian vuoksi, ja vaikka tekoäly ei voi poistaa surun tuskaa, se voi ehdottomasti tehdä muistoista pysyviä."

Rohit Prasad saattaa olla oikeassa, sillä Alexa-avustajan suuri uutuus on, että se pystyy tunnistamaan erilaisia ääniä ja jäljittelemään juuri sitä ääntä, jonka haluat kuulla.

Amazon itse kertoo, että teknologian ideana on, että Alexa osoittaa inhimillistä empatiaa, kun esimerkiksi pyydät edesmennyttä isoäitiäsi lukemaan sinulle iltasadun haudan takaa.

Erilaisia reaktioita yleisöltä

Las Vegasin konferenssissa Amazon esitteli teknologiaa näyttämällä videopätkän, jossa pieni poika kysyy Alexalta, voiko isoäiti lukea iltasadun loppuun.

Alexa vastaa normaalilla äänellään, ennen kuin se vaihtaa isoäidin ääneen ja alkaa lukea Ihmemaa Ozista kertovaa satua.

Tämä sai sekä yleisön että internetin keskustelupalstat reagoimaan yhtä lailla ihastuneina että kauhulla. Eikö ole hieman kammottavaa tehdä väärennettyjä äänitallenteita kuolleesta? 

Teknologia saattaa joka tapauksessa herättää joitakin eettisiä huolenaiheita, ja useat tietoturva-asiantuntijat ovat jo varoittaneet, että sitä voidaan käyttää väärin esimerkiksi ihmisten huijaamiseen puhelimitse.

Lue myös, miten kuuntelet helposti musiikkia älykodin avulla Etunurkasta

Näin se toimii

Pystyäkseen jäljittelemään muiden ihmisten ääniä Alexan on tietysti ensin kuultava ääni. Ääntä tarivtaan kuitenkin vain alle minuutti esimerkiksi toisen henkilön videolta, jotta Alexa kuulee tarpeeksi voidakseen kopioida äänen.

Emme vielä tiedä, miten hyvin tämä toimii käytännössä, sillä päivitettyä Alexaa ei ole vielä julkaistu.

Ei myöskään ole varmaa, milloin uudet toiminnot tulevat saataville laajemmin.

Ehkä sinua kiinnostaa...