pdf reader

Pdf-tiedostojen lukemiseen tietokoneella tarvitaan pdf-lukuohjelma. 

Käytä PDF-lukuohjelmaa

Laskut ja muut asiakirjat saapuvat esimerkiksi Nettipostiin pdf-tiedostomuodossa. Lue, mitä pdf-lukuohjelmaa kannattaa käyttää tietokoneella ja mobiililaitteessa.

maanantai 3. joulukuuta 2018 teksti H. Rasmussen


Jo vuonna 1993 ohjelmistoyhtiö Adobe ennusti, että yhä enemmän asiakirjoja tullaan siirtämään sähköisesti, ja yhtiö kehitti sitä varten pdf-tiedostomuodon – kauan ennen kuin netti teki maailmasta pienen.

Adoben ennustus piti hyvin kutinsa, sillä pdf on nykyään maailman yleisin tiedostomuoto, jota käytetään paljon virallisissa asiakirjoissa ja erilaisissa dokumentoinneissa, kuten muun muassa käyttöoppaissa.  

Pdf on käytetty muoto myös yksityiskäytössä, kun halutaan lähettää tiedosto, jonka saa aina luettavaksi ja joka pysyy samanlaisena alustasta riippumatta. 

Valitse sopiva pdf reader -ohjelma

Pdf-tiedostojen lukemiseen tietokoneella tai mobiililaitteella käytetään pdf-lukukohjelmaa, josta käytetään usein myös englanninkielistä nimitystä pdf reader. 

Adoben oma ilmainen Acrobat Reader DC on tietokoneella suosittu pdf-lukuohjelma, ja Windows 10.ssä Edge-selain avaa pdf-tiedostot, joten siinä ei välttämättä erillistä lukuohjelmaa edes tarvitse. 

Adoben ohjelma saattaa myös toimia kankeasti vähän hitaammassa koneessa. Silloin voi harkita kevyempää vaihtoehtoa. 

Foxit Reader mahtuu pieneen tilaan ja lukee nurisematta kaikki pdf-tiedostot. 

Edgen pdf-lukijallakin pärjää, jos Edgeä käyttää oletusselaimena.

Pdf reader Androidille ja iOSille

Adobe Acrobat Reader on hyvä valinta pdf-lukuohjelmaksi mobiililaitteelle, mutta tietokoneelle suosittelemme muita vaihtoehtoja.

Lue pdf-tiedostoja puhelimella

Adobe ei sentään 25 vuotta sitten aavistanut, että yhä useampi hoitaa asioitaan ja lukee virallisia asiakirjoja puhelimella.

Älypuhelimellakin voi käyttää erillistä pdf-lukuohjelmaa, vaikka puhelimissa onki useimmiten jo valmiina sovellus pdf-tiedostojen avaamista varten. Adobe Acrobat Reader on hyvä vaihtoehto pdf-lukijaksi iPhonelle ja samoin Android-puhelimelle. 

Tietokoneversiosta poiketen Adoben mobiilisovellus on kevyt ja nopea.

Alla olevalla videolla esitellään Adoben Acrobat 1.0 -ohjelmaa, jolla voitiin ensimmäisen kerran muuntaa asiakirjoja pdf-tiedostoiksi.

Pulmana PDF?

KotiMikron Kysy meiltä -foorumilla voit lukea muiden lukijoiden tekemiä kysymyksiä ja vastauksia.

 Tilaajana voit myös itse kirjoittaa foorumille, jättää kysymyksiä ja auttaa muita käyttäjiä vastaamalla heidän kysymyksiinsä.


Ehkä sinua kiinnostaa...