EU kieltää Lightning-kaapelin käytön ja tekee USB-C-kaapeleista standardin – myös Applelle.
Lightning-kaapeli:

EU kieltää Lightning-kaapelin käytön ja tekee USB-C-kaapeleista standardin – myös Applelle.

EU kieltää Applen Lightning-kaapelien käytön

USB-C:stä tulee kaikkien puhelinmerkkien uusi latausstandardi. EU:n lainsäädäntö voi tehdä Applen Lightning-kaapelista jätettä.

perjantai 20. elokuuta 2021 teksti S. Nielsen

"Onko kenelläkään Samsungin laturia?" 

Näin kyseltiin kymmenen vuotta sitten, kun jokaisella puhelinmerkillä oli oma laturityyppinsä.

Tällä hetkellä kysellään vain laturia, sillä lähes kaikissa merkeissä on USB-C-liitäntä. Poikkeuksena on kuitenkin yksi laitevalmistaja.

Jos käytössäsi on iPhone tai muu Apple-laite, tarvitset edelleen Lightning-laturin.

Jos asia riippuu EU:sta, Applen on vaihdettava Lightning-liitäntä USB-C-liitäntään, jotta laitteet ovat yhdenmukaisia muiden valmistajien laitteiden kanssa. 

EU haluaa eroon Lightningin-liitännästä

Euroopan komission odotetaan esittävän syyskuussa lainsäädäntöä, joka pakottaa Applen siirtymään käyttämään USB-C-liitäntää puhelimen latausta ja kaapelin kautta tapahtuvaa tiedonsiirtoa varten. Näin kirjoittaa Reuters.

Ei ole ensimmäinen kerta, kun tällainen aloite on tulossa Brysselistä. Vuonna 2018 EU yritti vastaavaa ilman, että aloite kuitenkaan päättyi lainsäädäntöön.

Sillä kertaa Apple onnistui pysäyttämään aloitteen väitteillä, joiden mukaan standardointi hidastaisi innovaatiota alalla ja aiheuttaisi paljon ympäristöä kuormittavaa elektroniikkajätettä (kun kaikkien Applen käyttäjien Lightning-laitteet päätyisivät elektroniikkaromuksi.)

Kummallista kyllä, myös ympäristönäkökohdat muodostavat perustan EU:n aloitteelle, sillä maailmanlaajuisesti elektroniikkaromua hävitetään 50 miljoonaa tonnia vuodessa. Latausjärjestelmien yhtenäistäminen vähentää määrää merkittävästi.

USB Micro-B, Lightning, USB-C
Kaapelit:

Vuonna 2019 puolessa EU:ssa myydyistä matkapuhelimista oli Micro USB -liitäntä (vas.). 29 prosentissa liitäntänä oli USB-C (oik.) ja 21 prosentissa Lightning. EU:ssa kaikissa laitteissa on tulevaisuudessa oltava USB-C-liitäntä. 

Suuri enemmistö puoltaa ehdotusta EU:ssa

Tällä kertaa EU:n aloitetta on tukemassa useampia tahoja. 

Aikaisemman Euroopan parlamentin äänestyksen tuloksena ylivoimainen enemmistö (582 vastaan ​​42) kannattaa uuden standardin täytäntöönpanoa, joka helpottaisi puhelimen käyttäjien elämää, mutta aiheuttaisi hieman haittaa Applelle.

Apple tuskin tulee paneutumaan keskusteluun, joten kysymys onkin, kuinka kauan kestää, ennen kun kysytäänkin vain: "Onko kenelläkään laturia?"

Ehdotus tulee pöydälle, mutta EU:ssa uuden lainsäädännön käyttöönottoon voi kulua useita vuosia. Silloin sekä USB-C että Lightning voivat olla jo historiaa. 

Applen Lightning-kaapeli, joka saattaa pian olla historiaa.
Lightning-kaapeli:

Tässä on Applen Lightning-kaapeli, joka voi pian olla historiaa (oik.) USB-C-kaapelin sijaan, joka useimpien muiden valmistajien standardi. 

Ehkä sinua kiinnostaa...