LCD-näyttöjä on saatavana useina koko- ja muotovaihtoehtoina.
LCD

LCD-näyttöjä on saatavana useina koko- ja muotovaihtoehtoina.

© Shutterstock

LCD, OLED, QLED ja AMOLED: Minkä näytön valitsisin?

Eri näyttöteknologioiden nimet kuulostavat eksoottisilta, mutta mitä eroa niissä oikeastaan on? Ja mikä mahtaa olla paras? Lue vastaus täällä.

tiistai 25. toukokuuta 2021 teksti M. Østergaard

Olitpa sitten TV:n tai tietokoneen ääressä tai puhelin kädessäsi, näyttö on tärkeä linkki sinun ja elektroniikkasi välillä.

Siksi on myös tärkeää, että näyttö on mahdollisimman hyvä, vaikka tehtävä voi olla vaikea, kun tarjolla on paljon eri näyttöteknologioita.

Tutustuimme tarkemmin mielenkiintoisiin näyttöteknologioihin:

Miten LED-näyttö toimii?

LED on lyhenne sanoista Light Emitting Diode eli LED. LED-näytössä käytetään loistediodeja kuvan muodostamiseen LCD-paneelin takaa.

LCD tulee sanoista Liquid Crystal Display. Se tarkoittaa paneelia, joka koostuu virtaavista nestekiteistä, jotka muodostavat kuvan.

LED-näyttö koostuu useista kerroksista, kuten polarisoivista suodattimista ja lasista, mutta näyttö on silti paljon ohuempi kuin kuvaputkinäytöissä, jotka vähitellen katosivat vuosituhannen vaihteessa.

LED on tekniikka, jota käytettiin litteissä näytöissä niiden tullessa markkinoille. Vaikka nykyään on lanseerattu uudempia ja kehittyneempiä teknologioita, LED on yhä oivallinen näyttö hyvään hintaan.

Mikä on OLED ja QLED?

OLED on suosittu teknologia nykyaikaisissa televisioissa. Voidaan sanoa, että se on edistysaskel LED-teknologiasta, joka ei ole enää kovin suosittu.

OLED eli "Organic light-emitting diodes" edustaa erittäin kirkasta kuvaa ja salamannopeaa vasteaikaa. OLED tunnetaan myös erityisesti siitä, että se toistaa kuvan täydelliset mustan sävyt.

Useimmat televisiovalmistajat käyttävät tätä näyttöteknologiaa eniten kalleimmissa malleissaan. Samsung kuitenkin käyttää omaa Quantum Dot (QLED) -teknologiaansa, joka on muunnos LCD-näytöistä.

QLED on lyhenne sanoista "Quantum Dot Light-emitting Diode", joka tarkoittaa sitä, että jokainen piste on äärimmäisen pieni ja että väri- ja valospektri on tarkempi kuin OLED-näytössä, jossa diodit ovat suurempia. 

Samsung pitää edelleen kiinni QLED-teknologiastaan uusimmissa televisioissaan.
QLED

Samsung pitää edelleen kiinni QLED-teknologiastaan uusimmissa televisioissaan.

© Samsung

Mitä eroa on OLED- ja QLED-televisioilla?

Sekä QLED- että OLED-näytöt ovat tyypillisesti ohuita.  Yksittäiset pikselit tai kuvapisteet loistavat itsestään, joten ne eivät tarvitse taustavalaistusta. 

Tämä tarkoittaa myös sitä, että jokainen kuvapiste voidaan sammuttaa kokonaan, joten OLED-näyttö pystyy toistamaan mustan sävyt paljon syvemmin kuin LED-näyttö.  QLED näyttää mustan paremmin LED mutta huonommin kuin OLED.

OLED-näyttöjen kirkkaus on yleensä hieman heikompi kuin QLED-näytöissä. Siksi QLED-näyttö kuluttaa enemmän virtaa.

Mitä AMOLED-näytöt sitten ovat?

AMOLED-näyttöjä on käytetty vuodesta 2007 lähtien etenkin älypuhelimissa ja tableteissa.

Lyhenne tulee sanoista Active Matrix Organic Light Emitting Diodes, ja se on itse asiassa kehitetty OLED-näyttöjen pohjalta mutta varustettuna paremmilla ominaisuuksilla. AMOLED on myös teknologia, jonka avulla jotkin matkapuhelimet säätävät valoisuutta automaattisesti ympäristön mukaan.

Super AMOLED -näytöissä käytetään AMOLED-teknologiaa, jossa kosketusherkkyys on rakennettu suoraan näytölle eikä näytön päälle olevaan kerrokseen.

> Samsung on juuri lanseerannut kannettavan tietokoneen, jossa on AMOLED-näyttö. Lue lisää täällä.

Minkä valitsisin?

LED-, OLED- ja AMOLED-näytön tai jonkin muun näytön valinnassa tulee ottaa huomioon omat tarpeesi – ja ennen kaikkea budjettisi.

Kaikki teknologiat pystyvät nykyään tuottamaan Full HD- ja 4K-kuvia, joten muotoilu ja henkilökohtainen mieltymys ratkaisevat.

Useimmat tuskin huomaavat eroa siinä, onko tietokonenäyttö esimerkiksi OLED vai AMOLED.

LED on edelleen edullisin ratkaisu, ja vaikka OLED ja AMOLED ovat uudempia teknologioita, LED on hyvä ratkaisu useimpiin käyttötarkoituksiin.

> Lue myös: Mitä Ultra HD, 4K ja 8K tarkoittavat?

Ehkä sinua kiinnostaa...