8K UHD TV
Kun nyt lähtee tv-ostoksille, vastaan tulee monenlaista lyhennettä ja termiä, kuten full hd, ultra hd, 4K ja 8K. Mitä nämä kaikki oikein tarkoittavat?

Mitä ovat Ultra HD, 4K ja 8K?

Mitä tarkoittavat ultra hd, 4k ja 8k? Ja mitä virkaa niillä on? Lue uusista näyttötekniikoista.

torstai 8. marraskuuta 2018


Täysteräväpiirto eli full hd on tähän asti ollut televisioiden ja tietokoneiden näyttöjen huippua, mutta nyt mainoksissa on alettu hehkuttaa ultra hd:tä, uhd:tä ja 4k:ta.

Ja uusi näyttöloikka on taas otettu, sillä jo nyt on saatavana seuraavan sukupolven televisioita, joiden tunnuksena on 8k.

Mitä näillä merkillisillä merkinnöillä sitten oikein tarkoitetaan ja tarvitseeko niistä ylipäänsä välittää?

Ultra hd tuottaa hyvän kuvalaadun

Kuvien tarkkuutta ja laitteiden erottelukykyä eli resoluutiota kuvataan kuvapisteiden eli pikselien määrällä.

Mitä enemmän pikseleitä, sitä suurempi tarkkuus tai erottelukyky. Kuvan katsojan kannalta suuri tarkkuus merkitsee enemmän sävyjä ja terävää kuvaa.

Ultra hd ja 4k tarkoittavat samaa asiaa, ja niillä ilmoitetaan näytön tuottaman kuvan tarkkuus.

Todellisuudessa niillä on pieni ero kuvapisteiden määrässä, mutta ultra hd -näyttöjä kutsutaan myös 4k-näytöiksi, koska ultra hd -näytössä on tasan neljä kertaa enemmän kuvapisteitä eli pikseleitä kuin täysteräväpiirtonäytössä eli full hd -näytössä.

4k-tarkkuus verrattuna full hd -tarkkuuteen

4k-näytössä on neljä kertaa niin paljon pikseleitä kuin täysteräväpiirto- eli full hd -näytössä. Siksi 4k-näyttö toistaa huomattavasti enemmän yksityiskohtia kuin hd-tarkkuuksinen näyttö.

© Shutterstock

Mitä uhd ja ultra hd ovat?

Ultra hd eli uhd tulee sanoista ultra high definition, jolla tarkoitetaan nelinkertaista täysteräväpiirtotarkkuutta.

Uhd-näytön tarkkuus on vähintään 3 840 x 2 160 pikseliä, ja sitä kutsutaan 4k-tarkkuudeksi, vaikka varsinainen 4k-tarkkuus on itse asiassa 4 096 x 2 160 pikseliä. 

Käytännössä uhd-tarkkuutta on alettu kutsua myös 4k-nimellä, koska esimerkiksi 4k-televisio näyttää neljä kertaa niin paljon pikseleitä kuin full hd -televisio, jonka tarkkuus on siis 1 920 x 1 080 pikseliä.

Mitä ovat 4k ja 8k?

Sekä 4k että 8k kuuluvat molemmat ultra hd -luokkaan.

Kun näytön tarkkuudeksi ilmoitetaan 4k, se tarkoittaa että kuvan leveys on noin 4 000 pikseliä. Vastaavasti 8k-kuvan leveys on noin 8 000 pikseliä.

Siinä missä 4k-tarkkuus on nelinkertainen verrattuna full hd -tarkkuuteen, 8k-televisiossa on 7 680 x 4 320 pikseliä, eli 16 kertaa enemmän kuin täysteräväpiirtotelevisiossa.

4k vs 8k vs full hd

Kuvassa on esitetty eri näyttötekniikoiden tarkkuuksia. 8k-näytössä on neljä kertaa enemmän pikseleitä kuin 4k-näytössä.

© Shutterstock

Niukasti ultra hd -sisältöjä

Ultra hd -television ja -näytön kuva on erittäin tarkka ja yksityiskohtainen myös silloin kun ruudun koko on erittäin suuri.

4k- saati korkeimmalla uhd-tarkkuudella eli 8k-tarkkuudella tuotettuja sisältöjä on kuitenkin vasta suhteellisen niukasti saatavana. Elokuvateattereissa näkee aitoa 4k-kuvaa, mutta muualla se on käytännössä aina hieman alhaisempaa ultra hd -tarkkuutta, silloin kun sitä ylipäänsä on tarjolla. 

Tarjonta kuitenkin laajenee koko ajan, ja jo nyt löytyy melko hyvä valikoima pelejä, elokuvia ja suoratoistopalveluiden tv-sarjoja, joista voi nauttia 4k-television ruudulla. Esimerkiksi Netflixissä ja Apple TV:ssä on tarjolla elokuvia ja sarjoja 4k-laadulla.

Yle tekee parhaillaan 4k-kokeiluja, mutta 4k-lähetyksiä saadaan vielä odottaa. Ensin loputkin suomalaiset siirtyvät teräväpiirtotekniikkaan huhtikuussa 2020.

> Sukella e-kirjamme ”Seuraa suosikkejasi suoratoistona” avulla suoratoiston maailmaan.

Tilaa kotiMikro, niin saat kirjan, kuulokkeet ja neljä ensimmäistä lehteäsi yhteishintaan vain 21,90 eurolla. Tutustu tarjoukseen täällä.

Ehkä sinua kiinnostaa...