Koronavirus nostaa elektroniikkalaitteiden hintoja

Koronavirus haittaa sekä tietotekniikkatuotteiden valmistajia että niiden kuluttajia. Komponenttien saanti hankaloituu ja se nostaa laitteiden hintoja.

Koronavirus nostaa elektroniikan hintaa

Moni kiinalainen komponenttitehdas on sulkenut ovensa koronaviruksen takia. Se voi nostaa puhelinten ja tietokoneiden hintoja.

torstai 20. helmikuuta 2020 teksti M. Haverholm


Koronavirus on edelleen terveysuhkana lähes kaikkialla, ja nyt virus on myös muiden kuin  terveydenhuollon harmina.

Moni kiinalainen elektroniikan komponentteja valmistava tehdas on pannut lapun luukulle, jotta koronavirus ei leviäisi työntekijöihin.

Seisokit puolestaan vaikeuttavat monien laitteiden valmistusta.

Pitkään jatkuessaan komponenttien kehno saanti voi johtaa laitteiden kallistumiseen.

> Lue myös: Tietojenkalastelijat käyttävät täkynä koronavirusta

Koronavirus voi nostaa iPhonen hintaa

Koronaviruksen uhka on vaikeuttanut varsinkin Foxconn-yhtiön Kiinan tehtaiden toimintaa.

Foxconn on suuri sopimusvalmistaja, joka tekee osia muun muassa Applen puhelimiin, ja tuotannon seisokit johtavat puhelintoimitusten viivästyksiin ja voivat myös nostaa iPhone-puhelimien hintoja. 

Wuhanin kaupungissa, josta koronavirus lähti liikkeelle, on esimerkiksi viisi lcd-tehdasta joutunut keskeyttämään tuotantonsa.

Tehtaat tekevät televisioiden ja tietokonenäyttöjen paneeleita useille eri yhtiöille, joiden tuotantoketju nyt katkeaa.

Koronaviruksen havaitseminen osui kiinalaisten uuden vuoden juhlan tienoille, jolloin monet tehdastyöläiset lähtivät pyhiksi kotiseudulle. Siksi monissa tehtaissa tuotanto oli jo enemmän tai vähemmän ajettu alas, kun virus lähti leviämään.

Apple alensi odotuksia

Koronavirus on jo iskenyt laitevalmistajien tuotto- ja muihin taloudellisiin odotuksiin. 

Viimeksi maanantaina Apple antoi tulosvaroituksen, koska koronavirusepidemia puree yhtiön talouteen. Applen myynti kärsii iPhone-pulasta, joka vaikuttaa Applen mukaan tilapäisesti koko sen kansainväliseen liikevaihtoon.

Maailmalla myytäviä laitteita valmistavien tehtaiden sulkeminen on jo sinänsä huono juttu, mutta ikävä asia on myös se, että koko Kiina on pysähtynyt. 

Tehtaiden tavoin myös kaupat ovat Kiinassa kiinni kokonaan tai osittain, mukaan lukien Applen omat liikkeet, ja kiinalaisten ostohalut ovat pohjalukemissa.

Applen laitteiden kysyntään Kiinan ulkopuolella tilanne tuskin ainakaan vielä vaikuttaa, mutta voi hyvinkin olla, että laiteostoksille aikova joutuu varustautumaan kärsivällisyydellä ja ehkä myös paksummalla lompakolla.

> Kuinka koronavirus on levinnyt? Katso tilanne tästä kartasta


Ehkä sinua kiinnostaa...