Valmistele tietokoneesi nopeita NVMe SSD -levyjä varten
NVMe SSD:

Uudet SSD-asemat kytketään tietokoneen emolevyn M.2-liitäntään, ja niiden nopeus noudattaa tietokoneen PCI Express -moottoritietä, jossa käytetään myös näytönohjaimia. 

Valmistele tietokone nopeita NVMe-SSD-kiintolevyjä varten

NVMe-tyyppiset uudet SSD-asemat ovat erikokoisia kuin tavalliset SSD-levyt. Siksi tietokoneesi tarvitsee nykyaikaisen M.2-liitännän, jos haluat asentaa NVMe-levyjä. Onneksi voit helposti päivittää tietokoneen muutamalla kympillä.

maanantai 16. tammikuuta 2023 teksti H. Rasmussen

Tähän asti salamannopeat SSD-asemat, jotka korvasivat vanhanaikaisen mekaanisen kiintolevyn monissa uusissa tietokoneissa muutama vuosi sitten, ovat olleet perinteisiä 2,5 tuuman kiintolevyjä.

Tämä koko on ollut kätevä, koska SSD-levyt sopivat suoraan tietokoneissa jo oleviin korttipaikkoihin.

Viime vuosina kehitys on kuitenkin siirtynyt täysin erilaiseen muotoon, nimittäin M.2:een, jossa levyt ovat tyypillisesti kooltaan vain 22 x 80 mm ja SATA-portin sijasta tietoja siirretään PCI Express -portin kautta.

Et siis voi vain laittaa uusia, pieniä asemia sinne, minne yleensä ne laitat. Pöytäkoneesi tarvitsee M.2-liitännän. 

Mikä on SSD-asema?

SSD-lyhenne tulee sanoista Solid State Drive.

SSD-asema on perinteisten mekaanisten kiintolevyjen (HDD-levyjen) evoluutio, joita tietokoneesi käyttää tiedostojen, kuvien ja muiden tietojen tallentamiseen.

SSD-levy on vähintään viisi kertaa nopeampi kuin vanhanaikainen kiintolevy. Siinä ei ole mekaanisia osia, joten se on fyysisesti pienempi, kuluttaa vähemmän virtaa ja on kestävämpi kuin kiintolevy. Toisaalta SSD-levyllä ei (vielä) ole samaa kapasiteettia kuin kiintolevyllä, joten SSD-levy on (vielä) kalliimpi gigatavua kohti kuin kiintolevy.

SSD-levyjä on saatavana sisäisinä asemina, jotka on integroitu tietokoneeseen, sekä ulkoisina asemina, jotka yleensä liitetään USB:n kautta.

> Lue myös: 4 hyvää syytä vaihtaa SSD-levyyn

Paljon nopeampi SSD-asema

Uuden sukupolven SSD-asemat käyttävät NVMe-standardia, joka kommunikoi nopean PCI Expressin kautta vanhan SATA-portin sijaan. 

Siksi SSD-asemia kutsutaan NVMe-asemiksi, joka tarkoittaa ”Non-Volative Memory express”. 

Sen lisäksi, että nämä asemat ovat nopeampia kuin tavalliset SSD-levyt, ne ovat myös pienempiä, joten tietokoneen muille komponenteille jää enemmän tilaa. Ne on vähintään yhtä helppo vaihtaa, jos haluat lisää tilaa tietokoneeseen. 

Hinta on jo laskenut kohtuulliselle tasolle, joten esimerkiksi 500 gigatavun WD Blue SN570 500 GB NVMe SSD-SSD-levyn saa reilulla 50 eurolla. 

> Lue myös: Mikä on NVMe-levy?

Puuttuuko tietokoneeltasi M.2-liitäntä?

Kaikissa uusissa tietokoneissa on vähintään yksi uusi M.2-liitäntä, mutta jos tietokoneessasi ei sellaista ole tai haluat useampia pieniä portteja, voit helposti laajentaa tietokonettasi.

Voit nimittäin ostaa sovittimen muutamalla kympillä. Etsi esimerkiksi tämäntyyppisiä sovittimia, jotka maksavat vain muutaman kympin. 

Se on helppo asentaa tietokoneen emolevylle vapaaseen PCI Express -liitäntään ja tarjoaa kaksi M.2-porttia uusille SSD-levyille.

Sovitinta voidaan käyttää tietokoneissa, joissa ei ole M.2-porttia, sekätietokoneissa, joissa on jo M.2.

M.2-laajennuskortti
M.2-laajennus:

Jos tietokoneessasi ei ole M.2-liitäntää, voit ostaa melko edullisesti laajennuskortin, joka on helppo asentaa emolevyn vapaaseen PCI Express -paikkaan. Sen avulla saat käyttöösi kaksi M.2-porttia, joihin voit asentaa SSD-levyjä.

Näin pidennät tietokoneen käyttöikää

Nyt saatavilla olevasta KotiMikron numerosta 2/2023 voit lukea seitsemän muusta päivityksestä sekä kannettaviin että pöytätietokoneisiin, jotka pidentävät niiden käyttöikää huomattavasti. 

Toisin sanoen voit lykätä uuden tietokoneen ostamista muutamalla vuodella päivittämällä joitakin tietokoneen komponentteja ja lisävarusteita.

> Voit lukea artikkelin täältä: "Pidennä tietokoneen käyttöikää monella vuodella" Etunurkasta

Ehkä sinua kiinnostaa...