NVMe-levy tietokoneelle
NVMe:

Muistisiruilla oleva tallennustila vie tietokoneesta yhä vähemmän tilaa, mikä vuoksi uudempi NVMe-levy on vastaavasti pieni edeltäjiinsä verrattuna. 

Mikä NVMe-levy on?

Monista uusista tietokoneista löytyy sisäänrakennettuna pienet NVMe-levyt, jotka vievät tietokoneesta vähemmän tilaa kuin koskaan aiemmin. Lisäksi ne on helppo päivittää.

sunnuntai 8. toukokuuta 2022 teksti H. Rasmussen

Vaikka NVMe-standardi on jo 10 vuotta vanha, se on vasta viime vuosina yleistynyt uusissa tietokoneissa useimmissa hintaluokissa.

Vanhemmissa tietokoneissa kiintolevyn koko oli 3,5 tai 2,5 tuumaa – tai SSD-levy 2,5 tuumaa – mutta nykyään on yleisempää, että kannettavasta tietokoneesta SSD-levy löytyy NVMe:n muodossa.

NVMe on lyhenne sanoista Non-Volative Memory express. Se on standardi, joka määrittää, miten tietokoneen tallennustila voi käyttää PCI Express -teknologiaa siirtomuotona.

PCI Express on tuttu tietokoneen emolevyn paikoista, joihin näytönohjainten ja verkkokorttien kaltaiset laajennuskortit asennetaan, ja ne ovat erittäin nopeita.

Erilaisia kiintolevyjä ja NVMe-levy
Levyt:

Taustalla näkyy klassinen 3,5 tuuman kiintolevy, jota käytetään edelleen pöytätietokoneissa. Kannettavassa tietokoneessa usein käytetyn 2,5 tuuman kiintolevyn edessä on uusi NVMe-levy, joka koostuu lähes pelkästään muutamasta muistisirusta ja liittimestä.

NVMe-levy löytyy kaikista uudemmista tietokoneista

NVMe- tai M.2-levy löytyy lähes kaikista uusista tietokoneista, sekä pöytäkoneista että kannettavista tietokoneista. Se on siis helppo tapa laajentaa tietokoneen tallennustilaa.

Joissakin kannettavissa tietokoneissa ja pöytätietokoneissa on sen sijaan joskus asennettuna 2,5-tuumainen SSD-levy SATA-levyn kautta, jolloin pöytätietokoneen emolevyllä – tai kannettavan tietokoneen levyn takana – on usein tyhjä NVMe-levy.

Levyn avulla voit asentaa NVMe-tyypin SSD-levyn, jonka saa ostettua noin 40 eurolla. 

Voit esimerkiksi ostaa 500 Gt:n Kingston NVMe-SSD -levyn noin 50 eurolla.

Jos sinulla on jo SSD tietokoneen M.2-levyssä, voit korvata tämän levyn suuremmalla yhtä helposti kuin perinteisen kiintolevyn.

> Lue myös:Mikä verkkokaapeli kannattaa valita?

Nopeampi ja pienempikokoinen:

NVMe:ssä on ilmeisiä etuja. Levy on huomattavasti perinteisiä pienempi, joten voit rakentaa pienempikokoisia tietokoneita tai lisätä niihin paljon muita komponentteja.

Myös tietojen siirtämiseen käytetty PCI Express -standardi on huomattavasti nopeampi kuin perinteisissä SSD- ja kiintolevyissä käytetty SATA. 

SATA 3.0:n suurin teoreettinen nopeus on 6 Gbit/s, kun taas PCI Expressin suurin nopeus on jopa 126 Gt/s. 

NVMe-levyn eniten käytetyn PCI Express-version, nimeltään 3.0 x16, maksiminopeus on 15,75 Gt/s, joten se ylittää SATA:n moninkertaisesti.

> Lue myös: Millainen ulkoinen kiintolevy pitäisi valita?

Päivitä tietokone, niin saat enemmän tilaa

Nyt saatavilla olevasta KotiMikron numerosta 9/2022 voit lukea, miten voit helposti päivittää tietokoneen tallennustilan, jotta saat lisää tilaa ja nopeutta.

Etunurkassa on myös ohjelma, jonka avulla voit helposti kopioida kaikki nykyisen kiintolevyn tiedostot uudelle ilman, että joudut asentamaan Windowsin uudelleen.

> Lue artikkeli ja lataa ohjelma Etunurkasta tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...