Mekaaniset kiintolevyt perustuvat vakiintuneeseen tekniikkaan, jossa magneettilevyt pyörivät 5 400–7 200 kierrosta minuutissa, kun lukuvarsi kirjoittaa ja lukee tietoja.
Kiintolevy:

Mekaaniset kiintolevyt perustuvat vakiintuneeseen tekniikkaan, jossa magneettilevyt pyörivät 5 400–7 200 kierrosta minuutissa, kun lukuvarsi kirjoittaa ja lukee tietoja.

Nyt tulevat salamannopeat kiintolevyt

Viime vuosina eniten huomiota ovat saaneet nykyaikaiset SSD-asemat, jotka tallentavat tiedot flash-muistiin USB-muistitikun tavoin, koska ne ovat moninkertaisesti nopeampia kuin kiintolevyt. Mekaaniset kiintolevyt vastaavat nyt tähän.

keskiviikko 23. marraskuuta 2022 teksti H. Rasmussen

Muutama vuosi sitten pienet SSD-levyt valtasivat paikkansa erityisesti kannettavien tietokoneiden tallennustilana, ja KotiMikrossa olemme pelkästään kehuneet tätä upeaa tekniikkaa.

SSD-asemat ovat paljon nopeampia kuin vanhanaikaiset mekaaniset kiintolevyt, ja ne voivat todella nopeuttaa Windowsin käynnistystä jopa vanhempaa tietokonetta päivitettäessä.

Toisaalta SSD-asemat eivät edelleenkään pysty kilpailemaan tavallisten kiintolevyjen kanssa kapasiteetin suhteen.

Useimmiten uudessa tietokoneessa on 256 tai 512 gigatavun SSD-levy, mikä on kaukana jopa halvoissa mekaanisissa kiintolevyissä usein olevista useista teratavuista.

Lue myös: 4 hyvää syytä vaihtaa SSD-levyyn

"Vanha" kiintolevy kirii perässä

Kun SSD-levyjen hinnat ovat laskeneet ja niistä on tullut vakiovalinta uusissa tietokoneissa, me KotiMikrossa huomasimme myös, että mekaaniset kiintolevyt ovat siirtymässä elektroniikkamuseoihin.

Kiintolevy kehittyy kuitenkin jatkuvasti, ja perinteinen tallennusratkaisu on edelleen ensisijainen valinta suurten tietomäärien tallentamiseen.

Lisäksi niiden nopeutta on nyt lisätty. 

Seagate, yksi maailman suurimmista mekaanisten kiintolevyjen valmistajista, on juuri tuonut markkinoille uuden Exos 2X18 -kiintolevyn, joka tarjoaa ennennäkemättömän nopeuden ja erinomaisen kapasiteetin.

Exos 2X18 pystyy siirtämään tietoja 545 megatavun sekuntinopeudella, mikä vastaa SATA-portin kautta kytkettyjen SSD-levyjen nopeutta – ja riittää Windowsin käynnistämiseen ja käyttämiseen tyydyttävästi. 

> Lue myös: Näin vaihdat kiintolevyn

Seagaten huippunopeat kiintolevyt pystyvät siirtämään tietoja jopa 545 Mt/s:n nopeudella.
Seagate Exos 2X18:

Erittäin nopeat Seagate-kiintolevyt pyörivät 7 200 kierrosta minuutissa ja voivat siirtää tietoja jopa 545 Mt/s:n nopeudella.

18 Tt:n kapasiteetti ja suuri nopeus

Seagate Exos 2X18 korvaa Exos X18 -mallin, joka tuli markkinoille muutama vuosi sitten. Edeltäjän hinta on edelleen noin 350 euroa 18 Tt:n mallilla.

Odotamme uuden Exos 2X18:n olevan suunnilleen saman hintainen, ja myös kapasiteetti on sama kuin edellisessä mallissa – vaikuttava 18 TB eli 18 000 gigatavua.

Kiintolevy vie 3,5 tuumaa tilaa ja se liitetään tietokoneen vapaaseen SATA-porttiin. 

Kotelossa on kaksi identtistä kiintolevyä, jotka voivat toimia rinnakkain niin sanotun Multi-Actuator-tekniikan ansiosta, mikä tarkoittaa, että kaikki tiedostot voidaan siirtää kaksinkertaisella nopeudella

NVMe SSD:t ovat edelleen huomattavasti nopeampia

Uudet mekaaniset kiintolevyt eivät kuitenkaan ole läheskään yhtä nopeita kuin pienemmät ja uudemmat SSD-asemat, jotka SATA-portin sijasta liitetään tietokoneeseen PCI Express -portin kautta M.2-pistorasiaan NVMe-standardia käyttäen. 

> Lue myös: Mikä on NVMe-levy?

Niissä nopeus on monissa tapauksissa jopa 3–4 000 megatavua sekunnissa. Ne ovat siis lähes 10 kertaa nopeampia kuin SATA SSD -levyt ja Seagaten uusi kiintolevy.

Toisaalta kapasiteetti on yleensä hyvin kaukana Exos 2X18:n 18 TB:n kapasiteetista – tavallisesti 512 gigatavusta 2 teratavuun.

Nopea haku SSD-levyllä 

SSD-levyt ovat edelleen ylivoimaisia myös hakunopeuden suhteen. 

Mekaanisen varren liikuttaminen magneettilevyjen yli tiedoston osien löytämiseksi kestää yksinkertaisesti kauemmin kuin muutaman elektronin lähettäminen muistisirun läpi.

Vaikka Exos 2X18:n hakunopeus on erinomaiset 4,16 millisekuntia, se on silti ikuisuus verrattuna SSD-levyn lähes välittömään tiedostojen ja tiedostojakojen hakuun.

> Etkö ole varma, onko tietokoneessasi tavallinen kiintolevy vai nykyaikainen SSD-levy? Tarkista itse

Ehkä sinua kiinnostaa...