Verkkokaapeliostoksilla saattaa hämmentyä, kun huomaa, että kaapeleita onkin saatavana erilaisilla merkinnöillä, jotka liittyvät eri tyyppisiin kaapeleihin.
Pääluokkia ovat muun muassa Cat 5, Cat 6, Cat 7 ja Cat 8, joilla on vielä alaluokkia kuten Cat 6a ja Cat 5e.
Mikä sitten pitäisi valita verkkokaapeliksi?
KotiMikron toimitukseen otti yhteyttä lukija, joka halusi tietää muu muassa, mikä kaapeli sopii käytettäväksi television kanssa ja mikä olisi sopiva verkkokiintolevyyn.
Valitse paras verkkokaapeli
Helpoin ratkaisu on hankkia kallein kaapeli. Hinnoissa on kuitenkin isoja eroja, joten järkevintä on hankkia kaapeli käyttötarkoituksen mukaan.
Nykyisissä reitittimissä ja verkkokorteissa käytetään tekniikkaa, joka siirtää tietoa gigabitin sekuntivauhdilla. Jos kaapelia tarvitsee vain tietokoneen yhdistämiseen lähiverkkoon, niin 10 gigabitin siirtonopeuteen kykenevästä kaapelista ei ole enempää iloa kuin hitaamman luokan kaapelistakaan.
Alla olevasta luettelosta selviää, mihin nykyiset verkkokaapelit kykenevät tiedonsiirtonopeuksissa, pituudessa ja lähetystaajuudessa.
Verkkokaapeli Cat 5:
- Nopeus(max): 100 Mbit/s
- Pituus (max): 100 m
- Lähetystaajuus: 100 MHz
Verkkokaapeli Cat 5e (enhanced):
- Nopeus(max): 1 Gbit/s
- Pituus (max): 100 m
- Lähetystaajuus: 100 MHz
Verkkokaapeli Cat 6:
- Nopeus(max): 10 Gbit/s
- Pituus (max): 100 m (v. 1 Gbit/s), 55 m (v. 10 Gbit/s)
- Lähetystaajuus: 250 MHz
Verkkokaapeli Cat 6a:
- Nopeus(max): 10 Gbit/s
- Pituus (max): 100 m
- Lähetystaajuus: 500 MHz
Verkkokaapeli Cat 7:
- Nopeus(max): 10 Gbit/s
- Pituus (max): 100 m
- Lähetystaajuus: 600 MHz
Cat 8 – uusin standardi:
Nopeus(max): 40 Gbit/sPituus (max): 100 m
Lähetystaajuus: 2000 MHz
Haastavissa paikoissa voi olla tarpeen käyttää suojattua kaapelia, joka on suojaamatonta kalliimpaa. Kotioloissa tavallisella suojaamattomalla kaapelilla kyllä yleensä pärjää mainiosti.
Suosi uusia kaapelityyppejä
Suojausmerkintöjä on erilaisia, koska suojaustapoja on myös erilaisia. Suojatulla kaapelilla voidaan saavuttaa pitempiä etäisyyksiä ja vähentää sähkömagneettisia häiriöitä.
Jos tarkoitus on tehdä kotiin kiinteitä kaapelointeja, niin silloin kannattaa käyttää uusimman tyypin kaapeleita ja antaa kaapelointi ammattilaisen tehtäväksi.
Suojattuja kaapeleita käyttäessä on hyvä huomioida sekin, että suojattu kaapeli on usein paksumpi ja raskaampi, joten sen vetäminen vaatii enemmän tilaa kuin suojaamattoman kaapelin käyttö.