Windows 11:n Äänikirjoitus-toiminnolla saat tietokoneen kirjoittamaan sanomasi.
Äänikirjoitus:

Windows 11:n Äänikirjoitus-toiminnolla voit antaa sormiesi levätä. Tietokone ymmärtää, mitä sanot, ja muuntaa puheen kirjoitetuksi tekstiksi.

Näin käytät äänikirjoitusta Windowsissa

Windows 11 on päivitetty toiminnolla, jonka avulla voit puhua tietokoneelle sen sijaan, että kirjoittaisit pitkiä tekstejä näppäimistöllä. Näin käytät tätä nerokasta toimintoa.

keskiviikko 26. heinäkuuta 2023 teksti H. Rasmussen

On melkein taianomaista nähdä, että puhut tietokoneellesi, ja puhumasi sanat muuttuvat heti tekstiksi Wordissa – valmiina lähetettäväksi tai muokattavaksi.

Tästä vaihtoehdosta on nyt yhtäkkiä tullut pysyvä osa Windows 11:tä, sillä yhtenä viimeisimmistä päivityksistä Microsoft on lisännyt Äänikirjoitustoiminnon.

Toisin kuin monet muut sanelupalvelut ja -ohjelmat, Windowsin Äänikirjoitus-toiminto ymmärtää suomea, joten voit puhua suomea tietokoneen mikrofoniin sen sijaan, että käyttäisit näppäimistöä.

> Lue myös: Windowsin lukijatoiminto

Voit myös lisätä välimerkkejä

Kun puhut tietokoneellesi ja pyydät sitä käsittelemään sanojasi, sinun ei tarvitse koskettaa näppäimistöä esimerkiksi pilkkujen ja pisteiden lisäämiseksi. 

Sano vain pilkku ja piste tietokoneellesi sanelun aikana, niin toiminto syöttää merkit puolestasi.

Se toimii yllättävän hyvin – vaikka puheesta kuuluisi läpi oma murteesi – ja se tekee pidempien tekstien kirjoittamisesta todella helppoa. Erityisesti minun kaltaisilleni ihmisille, jotka eivät hallitse kymmensormijärjestelmää täydellisesti.

> Lue myös: Haluatko tietää lisää digitaalisista avustajista, kuten Siristä, Google Assistantista ja Alexasta?

Näin käytät äänikirjoitusta

Jos tietokoneellasi on Windows 11:n päivitetty versio, Äänikirjoitustoiminto on siinä jo käyttövalmiina.

Vie hiiren osoitin tekstikenttään – esimerkiksi Wordiin, muistikirjaan tai LibreOfficen Writeriin – ja paina kahta näppäintä, Windows-näppäin ja H.

Nyt näkyviin tulee pieni kenttä, jossa on mikrofoni. Heti kun napsautat mikrofonisymbolia, tietokone alkaa kuunnella, mitä sanot sille. 

Kun olet sanellut tekstin, voit joko napsauttaa mikrofonisymbolia uudelleen tai sanoa "lopeta sanelu".

> Lue myös: ChatGPT: Kokeile chatbottia, josta kaikki puhuvat

Windows- ja H-pikanäppäin avaavat Windows 11:n äänikirjoitustoiminnon
Mikrofonikuvake:

Kun olet tekstikentässä – esimerkiksi Wordissa, Muistiossa tai verkkosivustolla – paina vain Windows- ja H-näppäimiä, niin näkyviin tulee pieni mikrofonisymboli.

Lue kaikki Äänikirjoituksesta Windowsissa

KotiMikro-lehden numerosta 13/2023 voit lukea kattavan oppaan äänen kirjoittamiseen.

Täältä löydät myös yhteenvedon komennoista, joita voit sanoa toiminnolle – ja merkit, jotka voit saada tietokoneen lisäämään asiakirjoihisi esimerkiksi sanomalla "pilkku" ja "piste".

Voit myös lukea, miten saat Windows 10:n aktivoimaan saman toiminnon – tosin se toimii kuitenkin vain englanniksi. 

> >Lue koko artikkeli Etunurkasta täältä

Ehkä sinua kiinnostaa...