Microsoft tekee selaimen vaihtamisesta vaikeaa Windows 11:ssä
Microsoft

Jos Microsoft saa päättää, tarkoitus on, että käytät Windows 11 -käyttöjärjestelmässä Edge-selainta. Joka tapauksessa yritys pyrkii siihen, ettet vaihda oletusselainta toiseen.

© Shutterstock

Microsoft tekee selaimen vaihtamisesta vaikeaa Windows 11:ssä

Jos haluat käyttää jotain muuta selainta kuin Edgeä oletusselaimena Windows 11:ssä, voit valmistautua hankalaan urakkaan.

maanantai 13. syyskuuta 2021 teksti M. Lorentsen

Microsoft on käyttänyt paljon aikaa ja vaivaa Edge-selaimeen, joka on räätälöity Windowsille.

Siksi ei olekaan salaisuus, että Microsoft haluaa Edge-selainta käytettävän oletusselaimena. Tämä koskee erityisesti Windows 11 -käyttöjärjestelmää.

Kaikki eivät kuitenkaan käytä Microsoft Edgeä, vaikka selainta päivitetään jatkuvasti uusilla toiminnoilla. 

Osalle kyse on siitä, että he ovat tottuneet käyttämään toista selainta, kuten Vivaldia, Google Chromea ja Firefoxia, joissa kaikissa on omat huippuominaisuutensa. Toiset eivät yksinkertaisesti pidä Edge-selaimesta.

Syystä riippumatta monet PC-käyttäjät ovat kuitenkin vaihtaneet toiseen oletusselaimeen Windowsissa, ja Windows 10:ssä se onkin ollut melko helppoa. 

Tilanne on toinen Windows 11:ssä .

LUE MYÖS: Windows 11 julkistetaan 5. lokakuuta

Näin vaihdat Windows 11:n oletusselaimen

Windows 10:ssä tarvitsee vain siirtyä vakiosovellusten asetuksiin ja valita toinen asennettu selain oletusselaimeksi. 

Windows 11:ssä toimenpiteestä tulee vähän kimurantimpi.

Oletusselain vaihdetaan edelleen ohjausjärjestelmän sovellusasetuksissa, mutta se ei kuitenkaan riitä. Oletusselain on lisäksi määritettävä erikseen jokaiselle Internetiin liittyvälle tiedostotyypille. Näin kirjoittaa The Verge.

Jos haluat vaihtaa oletusselaimen esimerkiksi Firefoxiin, sinun täytyy määrittää Firefox manuaalisesti oletuksena HTML:lle, WEBP:lle, FTP:lle, HTTP:lle ja HTTPS:lle ja niin edelleen. 

Siksi Windows 11 -käyttöjärjestelmän oletusselaimen vaihtaminen voi viedä huomattavasti aikaa, ja vaihtamisen jälkeen Microsoft yrittää vielä pienen ponnahdusikkunan avulla saada sinut käyttämään Edgeä valitsemasi selaimen sijaan.

LUE MYÖS: Näin vaihdat Windows 10:n oletusselaimen

Ole tarkkana ladatessasi uutta selainta

Microsoft on tehnyt Windows 11 -käyttöjärjestelmän oletusselaimen vaihtamisesta hankalaa, mutta muutaman niksin avulla prosessista tulee huomattavasti helpompi. Nyt näyttää siltä, että voit käyttää menetelmää vain kerran, joten tämä tilaisuus menee helposti ohi.

Kun olet ladannut uuden selaimen ja avaat linkin ensimmäistä kertaa, näkyviin tulevassa ikkunassa kysytään, millä sovelluksella haluat avata linkin.

Jos valitset haluamasi selaimen ja muistat valita kohdan "Käytä tätä sovellusta", tämä selain toimii automaattisesti oletusselaimena kaikille tiedostotyypeille.

Valitettavasti valintamerkin laittaminen unohtuu helposti, ja saatat vain valita selaimen, jolla haluat avata linkin. Jos teet niin, oletusselaimen vaihtaminen myöhemmin ei ole helppoa. 

Sen sijaan sinun on valittava jokainen tiedostotyyppi erikseen käsin.

Emme vielä tiedä, onko Microsoft muuttamassa oletusselaimen vaihtamistapaa Windows 11 -käyttöjärjestelmässä. Firefox, Opera, Vivaldi ja Google Chrome ovat kuitenkin kaikki kritisoineet sitä, että Microsoft yrittää pakottaa käyttäjät käyttämään Edgeä.

LUE MYÖS: Poista haittaohjelmat tietokoneeltasi Googlen selaimella

Ehkä sinua kiinnostaa...