Windows 10 landskab

Windows 10 testissä vuoden 2006 XP-koneella

KotiMikro kokeili neljällä vanhalla tietokoneella, kuinka niiltä sujuu Windows 10. Yksi testilaitteista oli Windows XP:llä varustettu tietokone vuodelta 2006.

maanantai 18. heinäkuuta 2016 teksti E. Christensen

Päätä oli ehditty hakata seinään jo kahden Windows XP -koneen verran, kun saimme käsiimme hiukan nykyaikaisemman XP-koneen vuosimallia 2006.

Kyseessä oli varsin tehokas kone Windows Vistan julkaisua edeltävältä vuodelta.

Koneessa oli Windows XP:n ohella kahden gigahertsin kaksoisydinsuoritin sekä 160 gigatavun kiintolevy.

Moitteeton asennus Windows 10:n asennus sujui moitteetta. Kone käynnistyi kiltisti toistuvasti uudelleen ja asennus kesti muutenkin normaalin iäisyyden.

Ainut pieni pulma oli se, että asennuksen näyttökuvat ilmestyivät näkyviin nykien ja muutenkin hitaasti. Se oli selvä merkki ongelmista näytönohjaimessa.

Asennuksen jälkeen Windows 10 käynnistyi ja toimi niin kuin pitääkin. Ikkunat ja valikot toimivat toki hiukan nykien, mutta sekä verkkoselainta että ohjelmia pystyi käyttämään.

Tarkistimme tietokoneen laitteiston Laitehallinnassa, ja silloin selvisi, että näytönohjaimelta puuttui sen tarvitsema päivitetty laiteohjain.

Laiteohjaimen löytäminen verkosta oli melko helppoa, mutta viimeisin saatavilla oleva versio oli vuodelta 2010 ja kehitetty Windows Vistalle.

Ajuriahdinko Päätimme ladata ja asentaa laiteohjaimen silti, mutta päätös osoittautui hetkessä mahdollisimman huonoksi.

Windows 10:n tunnistaessa näytönohjaimen vanhan laiteohjaimen näytölle ilmestyi satunnainen ilotulitus värejä, juovia ja laatikoita. Mistään näytöllä olevasta ei saanut enää selvää.

Hätäratkaisuksi keksittiin Windows 10:n asentaminen taas uudelleen niin, että nykivä kuva sekä näytönohjaimen puuttuminen täytyi vain hyväksyä.

> Kymppi ja XP-kone vuodelta 2002

> Kymppi ja XP-kone vuodelta 2003

> Kymppi ja Vista-kone vuodelta 2009

> Lisää Windows 10 -asiaa

Ehkä sinua kiinnostaa...