Käsi, joka käyttää Windows 10:n aloitusvalikkoa kosketusnäytöllä.

Windows 10:n aloitusvalikko on suunniteltu sekä hiirelle ja näppäimistölle että kosketusnäytölle.

© shutterstock

Uusi aloitusvalikko Windows 10:een

Windows 10:n aloitusvalikko uudistuu. Ensi vuonna tuleva uudistus tuo huolitellumman ulkoasun, joka istuu entistä paremmin käyttöliittymään.

keskiviikko 8. heinäkuuta 2020 teksti M. Haverholm


Aloitusvalikko on kulkenut pitkän tien.

Valikon historia alkoi Windows 95:ssä julkaistusta Käynnistä-valikosta. Se piipahti aloitusnäyttö-nimisenä ja koko ruudun kokoisena Windows 8:ssa, missä ratkaisu herätti paljon huomiota.

Windows 10:ssä aloitusvalikko sitten löysi nykyisen hahmonsa, joka on säilynyt suhteellisen muuttumattomana syntymästään 2015 asti.

Pieniä hienosäätöjä on tehty matkan varrella, ja nyt aloitusvalikko saa taas yhden tuunauksen.

> Lue, miten Windows 10 on kehittynyt ominaisuuspäivitysten myötä näihin päiviin

Kuvassa nykyinen ja tuleva Windows 10:n aloitusvalikko
Aloitusvalikko.

Windows 10:n tulevassa aloitusvalikossa tapahtumaruutujen ulkoasu istuu valittuun taustateemaan. Microsoft on kuitenkin ilmeisesti luopumassa nykyisenkaltaisista tapahtumaruuduista.

© Microsoft

Mitä uutta Windows 10:n aloitusvalikossa?

Toiminnallisuuteen ulkoasu-uudistus ei tuo isoja muutoksia, mutta huolitellumpi ulkoasu vaikuttaa kuitenkin käyttöjärjestelmän yleiseen käytettävyyteen.

Esimerkiksi aloitusvalikon vasemman reunan sovelluskuvakkeet ovat samassa tasossa sovelluksen nimen kanssa, kun kuvakkeet vielä nyt ovat omissa kehyksissään.

Vaihtuvaa sisältöä näyttävien tapahtumaruutujen toiminta muuttuu. Kun tapahtumaruudut ottaa pois päältä, niiden sovelluskuvakkeet sulautuvat taustaan eivätkä enää ole yksivärisiä neliöitä tai suorakulmioita.

Uusi aloitusvalikko tukee lisäksi järjestelmätason vaaleita ja tummia teemoja, joissa voi käyttää myös tapahtumaruutuja.

Milloin uusi aloitusvalikko tulee?

Ensimmäisenä uuteen aloitusvalikkoon pääsevät tutustumaan Windows Insider Program -ohjelmaan kuuluvat käyttäjät.

Insider-käyttäjille uudistunut aloitusvalikko tulee Windows 10:n esiversioiden mukana luultavasti loppuvuodesta tai ensi vuonna.

Jos haluat liittyä Windows Insider Program -ohjelmaan, lue lisää TÄÄLTÄ

Muut kuin Insider-käyttäjät joutuvat vielä odottamaan, että uudistus on valmis ja tulee viralliseen jakeluun ominaisuuspäivityksessä.


Ehkä sinua kiinnostaa...