Kuvan näkymä on kaikille käyttäjille tuttu, mutta harvempi tietää, että aloituspainikkeesta löytyy oikoteitä sisältävä kohdevalikko.

© Shutterstock

Niksi: Kätevä oikotie Windows 10:n asetuksiin

Aloitusvalikko on kaikille Windows-käyttäjille tuttu, mutta tiesitkö, että aloitusvalikosta löytyy myös monipuolinen kohdevalikko?

maanantai 9. huhtikuuta 2018 teksti Mathias Alsted Lund Flinck


Vie hiiri tehtäväpalkin vasempaan reunaan aloituspainikkeen päälle – mutta älä avaakaan valikkoa napsauttamalla ykköspainiketta. 

Napsauta ykköspainikkeen sijaan kakkospainiketta, niin saat esiin monta hyödyllistä toimintoa sisältävän kohdevalikon.

Aloitusvalikon kohdevalikosta pääsee helposti tärkeimpiin Windowsin toimintoihin ilman että niitä pitää etsiä monen valinnan takaa. Kätevästä kohdevalikosta pääsee esimerkiksi Laitehallintaan, jossa voi muun muassa tarkistaa asennettujen laitteiden tilan

Muita hyödyllisiä toimintoja ovat esimerkiksi Virranhallinta-asetukset, joilla voi muokata akunkäyttöä eri tilanteisiin sopivaksi, ja PowerShell-komentorivi, joka tarjoaa varsinkin kokeneille käyttäjille monipuolisen järjestelmän ylläpito- ja hallintatyökalun.

Lue lisää Windows 10 -asiaa

Windows 10:n aloitusvalikon
kohdevalikon pikanäppäin

Voit säästää hiirikättäsi ja avata aloitusvalikon kohdevalikon näppäinyhdistelmällä Windows-näppäin + X. Pikanäppäimestä kohdevalikkoa kutsutaan joskus myös Win+X-valikoksi.

Aloitusvalikon kohdevalikkoon kannattaa tutustua, vaikka sen sisältämiä toimintoja ei kaikkia päivittäin tai edes viikoittain tarvitsisikaan.

Erityisesti PowerShell voi tulla tietyissä tilanteissa tarpeeseen. Windows 10:n PowerShellissä (kuten myös Komentokehotteessa) on lisäksi mainiot aputoiminnot tekstin valintaan, kopiointiin ja liittämiseen. Toiminnot saa esiin napsauttamalla kakkospainikkeella PowerShellin otsikkoriviä, jolloin näkee myös toimintojen pikanäppäimet. 

Räätälöi Windows 10:n aloitusvalikon
kohdevalikko oman maun mukaiseksi

Aloitusvalikon kohdevalikkoon voi lisätä ja poistaa valikkokohtia sekä muokata niitä mieleiseensä järjestykseen. 

Windowsin omilla toiminoilla se ei onnistu, mutta tehtävään voi käyttää Win+X Editor -apuohjelmaa. Ohjelma esitellään KotiMikron numerossa 6/2018, jossa näytetään vaihe vaiheelta, kuinka kohdevalikkoa voi räätälöidä.

Tilaa KotiMikro, niin voit lukea sitä saman tien tietokoneella tai mobiililaitteella Wype-palvelussa. Saat luettavaksi 12 viimeisintä numeroa.

Tilaajana saat pääsyn myös KotiMikron Etunurkkaan, jossa on turvallisesti ladattavana yli 300 testattua ohjelmaa.

Etunurkasta saat myös Win+X Editorin. Samalta sivulta voit lisäksi ladata lehdessä olevan artikkelin, jossa ohjelman käyttöä esitellään. (Vain tilaajille ja irtonumeron ostajille).

Ehkä sinua kiinnostaa...