Windows 10:n Setit-toiminto

Käyttäjän tiedostot ja sovellukset ryhmiksi kokoava Windows 10:n Setit-välilehtitoiminto ei elänyt testausta pitemmälle.

© Microsoft

Microsoft luopui Sets-toiminnosta

Pitkään odotettu toiminto, joka keräisi tiettyyn tehtävään liittyvät ohjelmat välilehdiksi samaan ikkunaan, on nyt haudattu, mutta vaihtoehto saattaa olla tulossa.

keskiviikko 1. toukokuuta 2019 teksti M. Flinck


Vielä keväällä 2018 vaikutti siltä, että merkittävä Windows 10 -uudistus tulisi jakeluun kevään ominaisuuspäivityksen mukana. 

Microsoft kutsui uutta ominaisuutta Seteiksi (engl. Sets) ja antoi sen rajoitetusti Windows Insider -käyttäjien testattavaksi. Tarkoitus oli, että Setit tulisivat kaikille käyttöön ennemmin tai myöhemmin.

Sets-toiminnon ideana oli ryhmittää välilehdiksi samaan ikkunaan kaikki tietyn tehtävän kannalta olennaiset asiat, kuten verkkosivustot, asiakirjat, tarvittavat tiedostot ja sovellukset, jolloin ne olisivat yhdistettyinä toisiinsa ja helposti käytettävissä.

Toiminto ei tullut kevään 2018 ominaisuuspäivityksessä, eikä uudistus ehtinyt syksynkään päivitykseen. 

Nyt Sets-uudistus on ilmeisesti kokonaan haudattu, ainakin alkuperäisessä muodossaan. Asiasta kirjoittaa muun muassa ZDNet-sivusto. Kirjoituksessa viitataan myös Microsoftin ohjelmapomon Rich Turnerin tviittiin, joka vahvistaa, että Sets ei tule tänäkään keväänä.

Microsoft pitää Sets-idean elossa

Suurin syy Sets-toiminnosta luopumiseen on toiminnon pohjautuminen nykyisen Edge-selaimen käyttämälle välilehtitekniikalle. 

Edgen tekniikka on kuitenkin vaihtumassa. Microsoft kehittää Edgeä käyttämällä perustana Chromium-selainmoottoria, jonka kanssa Sets ei enää olisi yhteensopiva. 

Microsoft pitää kuitenkin Sets-toiminnon idean hengissä, ja Turnerin mukaan välilehtituki on "yhtiön tehtävälistan kärjessä".

Tämä voi tarkoittaa sitä, että vastaava välilehtitoiminto tulee jossain vaiheessa Windows 10:een, esimerkiksi omana, Edgestä riippumattomana työkaluna.

Lue lisää Windows 10:n ominaisuuspäivityksistä.


Ehkä sinua kiinnostaa...