Google Pay – kuvassa henkilö maksamassa puhelimella kaupan maksupäätteellä

Maksaminen on turvallista, kun käytössä on Google Pay tai muu mobiilimaksuratkaisu.

© Shutterstock

Google Pay ja muut mobiilimaksut ovat uusia maksukortteja

Mobiilimaksu on turvallinen, mutta suomalaiset ovat yllättävän epäluuloisia ja pohtivat Google Payn kaltaisten maksutapojen luotettavuutta. Joko sinä maksat puhelimella?

maanantai 2. joulukuuta 2019 teksti M. Haverholm

Erilaiset mobiilimaksuratkaisut, kuten Apple Pay, Google Pay, MobilePay ja Pivo, yleistyvät vähitellen, ja useat yritykset ja kaupat ottavat jo vastaan mobiilimaksuja. Asiantuntijoiden mukaan tämä ratkaisu yleistyy entisestään lähivuosina. Jo nyt on yrityksiä, jotka eivät enää vastaanota käteistä lainkaan.

Turha epäluulo vaivaa suomalaisia sekä verkkokaupan kassalla että puhelimella maksaessa. Ohjelmistoyhtiö Qvikin teettämässä kyselyssä selvitettiin muun muassa, miksi puhelimella tai tabletilla maksaminen huolettaa.

Kyselyssä kävi ilmi, että useampi kuin neljä kymmenestä (42,6 prosenttia) epäilee puhelimella maksamisen turvallisuutta. Ennakkoluulot pitävät pintansa, vaikka mobiilimaksaminen on vähintään yhtä turvallista, ellei turvallisempaa, kuin muut maksutavat.

Lue lisää mobiilimaksusta täältä.

Mobiilimaksu muita maksutapoja turvallisempi

Mobiilimaksamisen suosio on kasvussa ja jo noin neljännes suomalaista käyttää kännykkää maksamisessa. Qvikin kyselyn mukaan silti useampi kuin joka neljäs (25,4 prosenttia) pohtii turvallisuutta, kun maksaa ostoksensa mobiililaitteen selaimella. 

Lähes yhtä moni (22,6 prosenttia) epäilee sovellusten maksuturvallisuutta ja huomattava osa (22,2 prosenttia) epäilee myös Apple Payn, Google Payn sekä Mobile Payn kaltaisten maksutapojen luotettavuutta.

”Etenkin Apple Pay, Google Pay sekä MobilePay ovat perinteiseen korttimaksuun verrattuna turvallisempia maksutapoja, sillä näissä maksutavoissa edes korttinumeroa ei välitetä kauppiaalle eikä pin-koodia tarvitse näpytellä julkisesti", Qvikin suunnittelujohtaja Matias Pietilä kertoo. 

"Voi olla, että tätä ei ole vielä sisäistetty – tai sitten samat vastaajat suhtautuvat mobiilimaksamisen lisäksi epäillen myös muihin maksutapoihin.”

Apple Payn ja Google Payn etuna on myös se, että ne toimivat miljoonissa myymälöissä ympäri maailmaa, eikä niillä ole samanlaista lähimaksurajaa kuin fyysisellä kortilla maksettaessa. Suuretkin ostokset voi siis hoitaa kaupassa puhelimella tai älykellolla.

Toimiiko Google Pay tai Apple Pay laitteessani?

Android-puhelin, jossa Google Pay, ja iPhone, jossa Apple Pay ja Wallet-sovellus.

Google Pay -sovellus toimii Android-laitteissa. Apple Pay käyttää Applen Wallet-sovellusta. Molempiin sovelluksiin voi liittää myös muita kuin maksukortteja.

Google Pay, joka julkaistiin Suomessa viime vuonna, lokakuun lopulla, toimii Android-laitteilla, joissa on vähintään Androidin 5-versio, eli käytännössä Google Pay on käytettävissä kaikilla nykyisillä Android-laitteilla.

Yhdistämällä luotto- ja pankkikorttinsa Google Pay -sovellukseen käyttäjä voi maksaa kaikissa paikoissa, joissa on käytössä lähimaksupääte.

Google Pay on ollut käytössä muun muassa Nordean ja Danske Bankin korteilla vuoden 2018 lopulta, ja esimerkiksi Oma Säästöpankki toi Google Pay -tuen visa Credit -korteilleen lokakuun 2019 lopulla. Pankin debit- ja electron-kortit saavat Google Pay -tuen vuoden 2020 puolella.

Täällä on luettelo kaikista Google Pay -mobiilimaksua tällä hetkellä tukevista Suomessa toimivista pankeista ja niiden maksukorteista.

Apple Pay on osa Applen Wallet-sovellusta, johon voidaan liitää maksukorttien lisäksi myös muita kortteja ja esimerkiksi matkalippuja.

Apple Pay toimii iPhone 6:ssa ja sitä uudemmissa malleissa. Apple Payta voi käyttää muun muassa Nordean ja Danske Bankin korteilla. Täällä on luettelo pankeista, joiden kortit toimivat Apple Payn kanssa.


Ehkä sinua kiinnostaa...