Google julkaisi Android 10:n beetaversion toukokuussa, jolloin järjestelmäpäivitys kulki vielä nimellä Android Q.
Android 10 -päivitys on ensin saatavana Googlen Pixel 2 -puhelimiiin ja sitä uudempiin malleihin. Päivitys on tullut myös Androidin perustajan Andy Rubinin kehittämään Essential Phone -älypuhelimeen.
Android 10 sisältää monia mielenkiintoisia ominaisuuksia, mutta ensitietojen perusteella siinä on vielä pikkuvikoja. Esimerkiksi näytön on raportoitu jumittuvan Android 10 -laitteessa.
Käyttäjän onkin hyvä odotella, että isommat karheudet on hiottu pois, ennen kuin lataa päivityksen.
Android 10 OnePlus-, Samsung-, Nokia- ja ehkä Huawei-puhelimiin
Valmistajat saavat Android 10 -päivityksen moniin malleihinsa, mutta vaiheittain.
Esimerkiksi Nokian puhelimiin Android 10 on luvassa pääosin vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä.
Kuluvan vuoden aikana Android 10 -järjestelmään päivittyvät Nokia 9 PureView, Nokia 8.1 ja Nokia 7.1. Nokia-puhelimien Android 10 -päivitysaikataulun voi katsoa tästä HMD Globalin Nokia-johtajan Juho Sarvikkaan julkaisemasta tviitistä.
Huawei on yleensä ollut nopea tekemään Android-päivitykset, mutta Kiinan ja Yhdysvaltain välisen kauppasodan takia on epäselvää, saako Huawei ylipäänsä käyttää Androidia vai tuleeko sen uusiin laitteisiin yhtiön oma HarmonyOS-käyttöjärjestelmä.
Samsungin ja OnePlussan laitteet ovat myös saamassa oman päivitysaikataulunsa.
Alla on pari esimerkkiä Android 10:n eli aiemmin Android Q:na tunnetun käytöjärjestelmän ominaisuuksista.
Android 10 sai tumman teeman
Android 10 -versio on varustettu Dark Modella eli tummalla teemalla.
Järjestelmätason tumma tila tarkoittaa, että akku ja myös silmät kuluvat vähemmän, kun asetusten näyttökohdassa laittaa tumman tilan päälle.
Jo nyt on monia sovelluksia, joissa on mukana tumma teema, ja kuten Android Police tuoreeltaan kesäkuun alussa kertoi, Google halusi jo beetavaiheessa varmistaa, että kaikki esiasennetut sovellukset tukevat tummaa teemaa.
Ja jotta tumman tilan käyttöönotto sujuisi ongelmitta, järjestelmätason tumma tila oli valmiina jo työnimellä Android Q kulkeneessa esiversiossa.
Lue myös: Tässä ovat parhaat Android-virustutkat

Android 10 sisältää monia mielenkiintoisia uusia ominaisuuksia, joihin tutustumista KotiMkron toimitus odottaa jo innolla.
Android Q tukee taittuvaa näyttöä
Toinen ominaisuus, joka Android 10 -järjestelmässä herättää kiinnostusta, on screen continuity, eli tuki taittuvalle näytölle.
Kun käyttöjärjestelmä tukee suoraan taittuvanäyttöisiä puhelimia ja niitä käyttäviä sovelluksia, laitevalmistajien ei tarvitse muokata sitä varten omia sovelluksiaan.
Lisäksi Androidiin 10 -järjestelmä parantaa jaetun näytön toimintoa niin, että kahta sovellusta voi myös käyttää samaan aikaan.
Työnimi Android Q meni, Android 10 tuli
Android Q osoittautui väliaikaiseksi työnimeksi.
Edeltäjillä on ollut maistuvat nimet, kuten Nougat, Oreo ja nykyinen Android Pie. Siksi netissä ehdittiin arvailla, mitä suuhunpantavaa Google keksii alkavaksi Q-kirjaimella. Yksi veikkaus oli quiche, eli suomeksi piirakka.
Ilmeisesti selkeyden vuoksi Google päätyi Android 10 -nimeen, eikä järjestelmäversiolle ole muuta virallista nimeä.
> Lue lisää Android-asiaa täältä
Android 10 -järjestelmään ja sen ominaisuuksiin voi tutustua Android 10:n omilla sivuilla.