KotiMikro kokeili – Tulevaisuuden puhelin ottaa kuvia pimeässä

Harmittaako sinuakin, kun puhelimella pimeässä otettu kuva menee pieleen? Googlella on ongelmaan ratkaisu, johon otimme ennakkotuntumaa.

maanantai 26. marraskuuta 2018 teksti N. Ernst


Puhelimen kamera kehittyy jatkuvasti. Yhdessä tilanteessa kamerapuhelin häviää kuitenkin edelleen varsinaiselle kameralle.

Kun päivä painuu mailleen ja tulee pimeä, kuvalaatu heikkenee huomattavasti. Kuvista tulee rakeisia ja epätarkkoja, kun suljinajat kasvavat.

Nyt asiaan on kuitenkin tulossa parannus, kun Googlen kehittämä kameraohjelmisto mahdollistaa onnistuneiden kuvien ottamisen kehnoissakin valaistusolosuhteissa.

> Lue myös: Näin saat selfien onnistumaan

Toimii jo Googlen Pixel-puhelimissa

Toiminto kulkee nimellä Night Sight, eli siis yönäkö, ja se on jo käytettävissä Googlen kolmannen sukupolven Pixel-puhelimissa. 

Googlen Pixel 3 -puhelimia ei ole meillä virallisesti myynnissä, mutta osaavat kooderit ovat onkineet yönäkösoftan Pixelistä ja laittaneet sen toimimaan muiss Andorid-puhelimissa.

KotiMikro kokeili yönäkötoimintoa uudella Oneplus 6T -puhelimella. 

On syytä heti mainita, että yönäkötekniikka ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla puhelimessa, jolle toimintoa ei ole tarkoitettu. 

Ottamiimme testikuviin pitää siis suhtautua tietyllä varauksella. kuvista aa silti käsityksen siitä, kuinka tekniikka toimii.

Emme myöskään kannusta asentamaan toimintoa puhelimeen, sillä se saattaa vaarantaa laitteen tietoturvan avaamalla puhelimeen haavoittuvuuksia. 

Kuvissa on eroa kuin yöllä ja päivällä

Alla on joitain Googlen yönäkötoiminnon avulla otettuja kuvia. 

Vasemmalla on ilman yönäköä otettu kuva ja oikeanpuoleisessa kuvassa yönäkö on käytössä. Kuvia ei ole muokattu.

Näin Googlen yönäkö toimii

Googlen yönäkötoiminnon tekniikka perustuu siihen, että puhelimen ohjelmisto mittaa kameran näkemän valon määrän. Sen jälkeen kameraa ottaa jopa 50 kuvaa – maksimissaan kuuden sekunnin ajan – joista puhelin sitten koostaa yhden kuvan. 

> Lue myös: 3 hyvää sovellusta: Muokkaa kuviasi helposti puhelimella 

Lisäksi kamera tunnistaa, jos puhelin esimerkiksi heiluu kädessä, jolloin kamera korjaa liikkeen aiheuttaman tärinän. Samoin kamera korjaa kuvaa, jos kuvattava kohde liikkuu.

Mitään varmuutta ei ole, tuoko Google yönäköä muiden Android-puhelimien saataville.

Toivossa on hyvä elää.

Kun kuvaat puhelimella pimeässä tai kylmässä säässä, akku kuluu tavallista nopeammin. Silloin varavirtalähde saattaa pelastaa päiväsi – tai yösi. 

Nyt saat tyylikkään varavirtalähteen ja neljä ensimmäistä KotiMikroasi yhteishintaan vain 21,90 eurolla.

Ehkä sinua kiinnostaa...