1. Valo
Hyvät kuvat syntyvät hyvässä valossa, ja päivänvalo on paras valaistus myös selfie-kuville.
Ota kamera esiin, seuraa kännykän näyttöä, kierrä itseäsi täysi ympyrä ja etsi kohta, jossa valo lankeaa kasvoillesi parhaiten.
Myös vastavalo voi toimia mainiosti selfiessä, mutta sitä on vaikea hallita.
2. Käytä takana olevaa kameraa
Kännykän takapuolella oleva kamera muodostaa tarkempia kuvia kuin etupuolen "selfie-kamera", joten sen käyttöä kannattaa harjoitella.
Etupuolen kameralla kuvattaessa on erityisen tärkeää kuvata hyvässä (riittävän kirkkaassa) valossa, tai muuten kuvista tulee rakeisia ja suttuisia.
3. Jalusta ja ajastin
Käytä kameran itselaukaisinta tai sovellusta kuten Timercam, ellei kännykässä ole itselaukaisinta.
Tämän jälkeen ei jokaisessa selfiessäsi ole mukana käsivarttasi.
Älypuhelimelle voi myös tehdä kertakäyttöjalustan pahvimukista.
4. Laukaise fiksusti
Ota kuva puhelimen sivussa olevaa painiketta painamalla, koska silloin voit parhaiten hallita itse laitetta ja samalla seurata omaa poseeraustasi.
Voit laukaista iPhonen kameran myös headsetissa olevalla painikkeella.
5. Perspektiivi
Pidä puhelinta suunnilleen suorassa kasvojen kohdalla. Ota kuva mieluummin hieman ylä- kuin alaviistosta. Kokeilemalla löydät parhaan puolesi – meillä kaikilla on sellainen.
6. Luovuutta mukaan
Selfie ei välttämättä ole kasvokuva. Kuvassa voivat olla jalkasi, kätesi tai vaikka napasi.
Kasvojen näyttämättä jättäminen selfie-kuvissa voi olla tyylikeino.
Leikittele rajauksilla – kokeile kuvata lähempää ja kauempaa. Valinta on vain sinun!
7. Rekvisiitta
Ota poseerauksiisi mukaan lisätilpehööriä, esim. aurinkolasit, lakki tai jokin esine, joka tuo kuvaan lisäarvoa. Uusi kampauskin on verrattavissa lisärekvisiittaan.
Jos otat kuvaan mukaan koiran, kannattaa kameran viereen laittaa jokin herkkupala – tai ehkäpä kannattaa hankkia niin kutsuttu Pooch-selfie-lisälaite.
8. Ilme
Hymyile taikka ota vihainen tai hassu ilme – mutta unohda ns. duckface-ilme (ellei nimesi ole Derek Zoolander – jolloin voit tehdä mitä huvittaa, kenenkään sitä kummastelematta).
9. Ota monta – valitse paras
Voit myös kuvata burst-toiminnolla, jolloin kamera ottaa sarjan kuvia, joista voit valita sopivimman Facebookiin, Instagramiin tai johonkin muuhun mediaan.
Jos kännykkäkamerasi tallentaa teräväpiirtovideota, voit valita videolta parhaan ruudun taikka hetken ja tallentaa sen valokuvamuotoon.
10. Käsittele sovellusten avulla
Kännykkäkuvien käsittelymahdollisuudet ovat lisääntyneet valtavaa vauhtia. Esimerkiksi lämminsävyiset suotimet korostavat ihonsävyjä, kylmillä sävyillä saadaan aikaan ammattimaista kuvatyyliä ja mustavalkoisella dramatiikkaa ja retrotyyliä.
Kuvan rajaaminen on lähes aina välttämätöntä, päinvastoin kuin retusointi. Instagramissa ja Facebookissa on joitain käsittelytoimintoja, mutta paras lopputulos saavutetaan kuvankäsittelysovelluksilla.
Lisävinkki: Hanki selfie-keppi
Hyvä selfie-keppi helpottaa hommaa. Sen ansiosta käsivarsi ei täytä isoa osaa kuvasta.
Kannattaa valita keppi, jossa on bluetooth-valmius (mieluummin kuin johto), niin se toimii puhelimen kanssa. Joissain selfie-kepeissä on myös kauko-ohjaus.