Avaa vanhat kuvatiedostot

Onko tietokoneellasi vanhoja kuvia, joita ei saa auki? Kokeile, onnistuuko avaaminen RIOT-ohjelmalla.

Avaa vanhat kuvatiedostot

Ahkeralla ja pitkäaikaisella harrastajalla saattaa olla kuvia tiedostomuodossa, joka ei suostu enää avautumaan. Uudella työkalulla kivikautisetkin kuvatiedostot heräävät eloon.

perjantai 14. elokuuta 2020 teksti H. Rasmussen


Vanhaan hyvään ysäriaikaan kuvia käsiteltiin sujuvasti Paint Shop Prolla ja joskus myös Corel Drawlla, joista varsinkin ensin mainittu oli harrastajien suosikkiohjelma.

Ohjelmavalikoima on sittemmin kasvanut ja suosikitkin vaihtuneet, samoin kuin käytetyimmät kuvatiedostomuodot. 

KotiMikron lukijoilta tulee silloin tällöin palautetta, kuinka heillä on kuvia, joiden tiedostomuotoa Windows ei tunnista, eikä ohjelmaa, jolla tiedostot on aikoinaan luotu, ole enää saatavana.  

Outoja kuvatiedostomuotoja tulee helposti vastaan varsinkin pöytälaatikon pohjalta löytyviltä cd-levyiltä, levykkeistä puhumattakaan.

Vanhat kuva-aarteet olisi tietysti mukava saada talteen ja katseltavaksi, kunhan vain olisi jokin ohjelma, jolla avata tiedostot.

Tuki useille kuvatiedostomuodoille

KotiMikron Etunurkka-palvelussa oleva RIOT-ohjelma saattaa olla vanhojen kuvabittien pelastaja, vaikka ohjelma on varsinaisesti tarkoitettu kuvatiedostojen tiivistämiseen.

RIOT nimittäin tukee uskomatonta määrää kuvatiedostomuotoja, joten ohjelma voi hyvinkin avata kuvatiedoston, joka ei enää muilla ohjelmilla aukea. 

RIOT avaa vanhat kuvatiedostot
RIOT.

Kuvassa on osa RIOTin tukemista kuvatiedostomuodoista.

Jos RIOT saa kuvan auki, niin säilytä alkuperäisen kuvan ominaisuudet käyttämällä mahdollisimman lievää pakkausta tallentaessasi tiedoston uuteen muotoon.

Pakkaa kuva ja säästä tilaa

KotiMikron numerossa 13/2020 näytetään, kuinka RIOTilla voi tehdä kuvista tiivistettyjä kopioita ilman suurta hävikkiä kuvan laadussa. 

Pienempään tilaan pakatun tiedoston voi lähettää sähköpostin liitteenä, ja pakattu kuva toimii myös verkossa, koska pakattu avautuu nopeammin kuin pakkaamaton.

> Lataa ohjelma ja lue esittely Etunurkasta


Ehkä sinua kiinnostaa...