Tarkista verkkosivustosi nopeus helposti
Tarkista nopeus

Ilmaisten työkalujen avulla voit tarkistaa, kuinka nopea verkkosivustosi on ja onko se helppokäyttöinen mobiililaitteella. 

© Shutterstock

Testaa helposti, miten nopea verkkosivustosi on

Hidas verkkosivusto voi saada kävijät juoksemaan karkuun, ja samalla se jää myös Googlen hakutulosten pohjimmaiseksi. Voit tarkistaa helposti, onko verkkosivustosi nopea. Näytämme, miten se tehdään.

maanantai 7. kesäkuuta 2021 teksti N. Ernst

Olet varmasti huomannut tämän joskus itsekin. Olet napsauttanut linkkiä, mutta saat sen jälkeen odottaa verkkosivuston avautumista ikuisuuden.

Jopa niin kauan, että päätät napsauttaa paluupainiketta ja etsiä toisen linkin toiseen sivustoon, joka on nopeampi ja sisältää etsimäsi.

Tämän vuoksi on erittäin tärkeää, että myös oma verkkosivustosi on nopea, jos sinulla on sellainen. Siihen on itseasiassa monia syitä.

Kuten jo aiempana mainittiin, saatat joutua kärsimään siitä, että kävijät karkaavat verkkosivustostasi nopeasti, jos se on liian hidas.

Myös Google rankaisee sinua verkkosivustosi hitaudesta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei sivustosi ole kovin korkealla Googlen hakutuloksissa.

Jos verkkosivustosi on hidas, muiden on vaikeampi löytää sitä.

> Lue myös: Tarkista, onko verkkosivusto turvallinen

Näin tarkistat verkkosivustosi nopeuden

Tämän vuoksi on tärkeää, että verkkosivustosi on nopea. Voit tarkistaa asian helposti seuraavien ohjeiden avulla:

  1. Siirry osoitteeseen tästä
  2. Syötä verkkosivustosi URL-osoite (esim. www.omasivu.fi) ylhäällä olevaan kenttään ja napsauta Analysoi.
  3. Saat analyysin sivustostasi muutamassa minuutissa.
  4. Katso, miten nopeaa verkkosivustosi käyttäminen on tietokoneella napsauttamalla vasemmassa yläreunassa olevaa tietokonekuvaketta.

Kun analyysi on valmis, katso tulokset läpi. Ylimpänä näet mm. luvun, joka on jotakin ykkösen ja sadan väliltä. Mitä suurempi luku, sitä parempi.

Jos luku on 0–49, se tarkoittaa, että sivustosi on hidas. Jos sivustosi saa luvun 50–89, kyseessä on keskinopea verkkosivusto. Jos luku on 90–100, se on erittäin nopea.  

> Lue myös: Näin luet verkkosivustoja offline-tilassa

Kun vierität alaspäin kohtaan Options, näet, mitä voit tehdä verkkosivustosi nopeuttamiseksi. Esimerkiksi JavaScriptin poistaminen tai sivuston kuvien esilataus voi olla tarpeen. 

Testaa, onko verkkosivustoasi helppo käyttää mobiililaitteella

Jos haluat tarjota sivustosi kävijöille hyvän käyttökokemuksen ja saada paremman sijoituksen Googlen hakutuloksissa, on tärkeää, että verkkosivustoasi on helppo käyttää mobiililaitteella. 

Tähän tarkoitukseen on olemassa Googlen oma työkalu. Kirjoita tähän sivustosi URL-osoite. Sen jälkeen työkalu analysoi sivuston ja arvioi, sopiiko se käytettäväksi matkapuhelimella. 

Tästä näet, miten työkalua käytetään: 

  1. Siirry osoitteeseen tästä
  2. Syötä nyt sen verkkosivuston osoite, jonka haluat testata
  3. Napsauta sitten Testaa verkko-osoite
  4. Nyt työkalu kertoo, onko verkkosivustosi helppokäyttöinen mobiililaitteella.

Nosta kotisivusi Google-hakutulosten kärkeen

Nopeus ja helppokäyttöisyys mobiililaitteella ovat kaksi tapaa tehdä sivustostasi toimivampi ja nostaa sitä Googlen hakutuloksissa niin, että sitä napsautetaan ennemmin kuin jotakin toista.

Se ei kuitenkaan ole ainoa asia, jonka avulla pääset Googlen hakutulosten huipulle. 

KotiMikron numero 10/2021 sisältää lisää vinkkejä, joiden avulla saat kotisivusi Googlen ensimmäisenä näkyvien osumien joukkoon. 

> Voit lukea koko artikkelin Etunurkasta täältä

Ehkä sinua kiinnostaa...