Käytä nettiä lentäessä
Nettiyhteys lentokoneessa:

EU-komissio haluaa, että voit tulevaisuudessa käyttää nettiä lentokoneessa.

EU haluaa nettiyhteydet lennoille

Tulevaisuudessa netin käyttö lentäessä on helpompaa. Niin lupaa EU-komissio, joka varmistaa tarvittavat taajuudet, jotta voimme käyttää nettiä täysimittaisesti ilmassa.

tiistai 6. joulukuuta 2022 teksti S. Nielsen

"Vastaan, kun olemme laskeutuneet."

Lentokoneet ovat yksi harvoista paikoista, joissa on pärjättävä ilman tärkeää nettiyhteyttä – tai joissa saa ansaitun lepotauon netin käytöstä. Tilanteesta riippuen.

Ilmassa ollessa datatilauksesta ei ole hyötyä, ja lentoyhtiöt, jotka tarjoavat Wi-Fi-yhteyttä, veloittavat siitä yleensä kalliisti. 

Useimmat meistä siis pitävät nettitaukoa lentomatkalla.

EU haluaa varmistaa nettiyhteyden lennoille

Nyt on kuitenkin näkyvissä merkkejä siitä, että nettiyhteydestä 10 kilometrin korkeudessa tulee itsestäänselvyys. 

EU-komissio on nimittäin ilmoittanut, että 5G-verkon käyttöönotto eurooppalaisiin lentokoneisiin on käynnissä. Tämä tehdään varaamalla tarvittavat taajuudet.

EU:n sisämarkkinoiden komissaari Thierry Bretonin lähettämässä lehdistötiedotteessa todetaan, että EU:n lennoilla matkustajien on voitava hyödyntää puhelimiensa ominaisuuksia ja toimintoja täysimääräisesti.

Näin internet toimii lentokoneessa

Saatat ihmetellä, miten lennolla voidaan tarjota maksullinen Wi-Fi-yhteys, johon voit yhdistää puhelimesi, kun et voi käyttää saman puhelimen datayhteyttä.

Tämä johtuu siitä, että koneessa on oma Wi-Fi. 

Yleensä lentokoneen siiven alla on antenni. Se yhdistää lentokoneen Wi-Fi-yhteyteen mastojen tai – lentokoneen ollessa meren yllä – maapalloa kiertävien satelliittien avulla. Sieltä internetsignaalit välitetään eteenpäin niin sanotun pikosolun kautta, joka on eräänlainen toistin, joka tarjoaa yhteyden rajoitetulle maantieteelliselle alueelle, kuten lentokoneeseen.

Lue myös: Lennä turvallisesti lomalle paristot käsimatkatavaroissa.

Lentokoneiden viestintäjärjestelmät käyttävät samaa suljettua verkkoa. Näin lentoyhtiö varmistaa, että matkustajien matkapuhelimen käytöstä tulevat signaalit eivät häiritse järjestelmiä, mikä on muuten vaarana esimerkiksi silloin, kun matkapuhelimet yhdistetään tavallisiin datayhteyksiin.

pikosolu

Pikosolu GoGo-verkko-operaattorilta, joka tarjoaa internetyhteyden lentoyhtiöille Kanadassa ja Yhdysvalloissa. Lentokoneessa olevat laitteet ovat yhteydessä yli 200 maahan asennettuun antenniin, jotka GoGo on asentanut Pohjois-Amerikkaan. 

© Matti Blume, CC BY-SA 4.0 , Wikimedia Commonsin kautta

EU: 5G ilmassa

EU:n aloite on merkittävä laajennus joidenkin lentoyhtiöiden jo tarjoamiin nettipalveluihin. 

Innovaatio koostuu uusien taajuuksien turvaamisesta, jotta lentomatkustajille voidaan tulevaisuudessa tarjota 5G-yhteyksiä.

Ne voivat tarkoittaa salamannopeaa internetyhteyttä lentokoneessa.

Lue myös: Täältä saat vastaukset kaikkiin 5G-kysymyksiisi

Samankaltaiset toimenpiteet Yhdysvalloissa keskeytettiin

Kysymys kuuluukin, ovatko lentoyhtiöt ylipäätään kiinnostuneita matkustajista, jotka istuvat nenä kiinni puhelimessa koko matkan ajan. 

Niinpä vastaava ehdotus hylättiin Yhdysvalloissa vuonna 2020, kun sekä lentäjät että muut lentotyöntekijät vastustivat sitä voimakkaasti. Siinä viitattiin lentokoneen turvallisuuteen.

Rehellisesti sanottuna saattaisi olla myös parempi, että lentokoneessa vieressä istuvalla henkilöllä ei olisi mahdollisuutta käydä tuntikausia kestäviä Skype-keskusteluja samalla, kun toinen yrittää ottaa nokosia.

Lue myös: EU-säädökset voivat estää 8K-televisioiden myynnin

Ehkä sinua kiinnostaa...