Ongelmia langattoman verkon kanssa

Kotiverkon kehnon kantaman kanssa taistelu voi olla turhauttavaa.

© Shutterstock

4 niksillä toimivampi langaton verkko – ilmaiseksi

Langattoman verkon parantamiseksi ei välttämättä tarvitse avata lompakkoa ja hankkia uusia laitteita. Neljällä helpolla niksillä voi saada kantaman riittämään kaikkialle kotiin – senttiäkään maksamatta.

maanantai 3. syyskuuta 2018 teksti Morten Skeldal Østergaard


Langaton kotiverkko on kätevä ja hyödyllinen keksintö – silloin kun se toimii.

Langattoman verkon oikkuilua ei kuitenkaan tarvitse sietää. Jo muutamalla pikkuniksillä verkon saattaa saada ulottumaan kotona joka nurkkaan, eivätkä parannustoimet edes vaadi lompakon avaamista.

1. Sijoita reititin paraatipaikalle

Langaton reititin kannattaa sijoittaa näkyville keskeiselle paikalle tai sitten niin, että reititin on tilassa, jossa yhteyttä käytetään eniten.

2. Sijoita reititin korkealle

Kattokiinnitys on hyvä vaihtoehto, mutta se voi olla hankala toteuttaa. 

Sekin jo auttaa, että reititin on vähintään samalla korkeudella kuin sitä käyttävät laitteet.

Paranna verkon kantamaa

Sijoita reititin ylös, niin laitteen kantama kattaa mahdollisimman laajan alueen. 

3. Siirrä tai väistä signaalia häiritsevät esineet

Rakenteille, kuten betoniseinille, ja niissä oleville signaalia häiritseville esteille ei voi oikein mitään, mutta muita esteitä voi yrittää poistaa signaalin tieltä. 

Varmista, että reitittimen läheisyydessä ei ole laitteita tai esineitä, jotka voivat häiritä langatonta verkkoa. 

Älä sijoita reititintä keittiöön mikroaaltouunin lähelle, sillä uuni käyttää samaa taajuutta kuin langaton verkko.  

Älä jätä esimerkiksi pyykinkuivaustelinettä lähelle reititintä, äläkä myöskään asenna peiliä lähelle reititintä, sillä se voi vääristää signaalia. Akvaario on myös tehokas signaalin tappaja. Metallinen tiskipöytäkin on langattoman signaalin vihollinen. 

Paranna Wi-Fiä

Jopa metallinen pyykinkuivausteline voi häiritä langatonta signaalia.

4. Vaihda kanavaa

Langattoman verkon 2,4 gigahertsin taajuus käyttää 13 kanavaa. Jos naapurisi verkko on samalla kanavalla, kumpikin verkko häiritsee toisiaan. Ongelma ei vaivaa 5 gigahertsin taajuutta. Se toimii 19 kanavalla, jotka eivät mene päällekkäin samalla tavalla kuin 2,4 gigahertsin taajuuden kanavat. 

Langattoman verkon kuuluvuuskartoituksella voi selvittää, käyttääkö joku naapuri samaa kanavaa. 

Kuuluvuutta ja päällekkäisiä kanavia voi tutkia Acrylic Wifi -ohjelmalla, jonka voi ladata KotiMikron Etunurkasta (vain tilaajille). Etunurkassa on myös laaja opas kotiverkon toiminnan parantamiseen. 

Lue myös: 5 vinkkiä verkon virittäjälle

Kartoita verkkosi KotiMikron avulla 

Tilaa KotiMikro, niin voit ladata Acrylic Wifi -ohjelman ja verkko-oppaan Etunurkasta. Saat myös käyttöösi KotiMikron näköislehden ja luettavaksi 10 viimeisintä numeroa Wype-palvelussa sekä muita tilaajaetuja.

Langattoman verkon toimintaa käsittelevästä teema-artikkelista numerossa 14/2018 voit lukea lisää, kuinka kotiverkon kantamaa saa parannettua.

> Saat neljä numeroa KotiMikroa, pääsyn Etunurkan laajaan ohjelmavalikoimaan ja oppaisiin sekä haluamasi tilaajalahjan vain 21,90 eurolla. Tutustu tarjouksiin täällä.

Ehkä sinua kiinnostaa...