Robottiauto kulkee Kuun pinnalla
Mobiiliverkko Kuuhun:

Nokian 4G-verkkoa käytetään muun muassa erilaisten Kuussa olevien laitteiden hallintaan.

© Nokia

Tämän vuoksi Nokia vie internetin Kuuhun

Nokia tekee yhteistyötä NASAn kanssa 4G-verkon perustamiseksi Kuuhun jo vuoden 2023 aikana. Mutta miksi Kuussa pitäisi olla internet? Selitämme sen tässä.

tiistai 25. huhtikuuta 2023 teksti M. Østergaard

Nokia rakentaa Kuuhun ensimmäisen 4G-dataverkon jo tämän vuoden aikana. 

Suomalainen yritys tekee yhteistyötä NASAn kanssa Yhdysvaltain avaruusjärjestön valmisteluissa ihmisten lähettämiseksi jälleen Kuuhun. 

Astronautti Gene Cernan on viimeksi Kuussa käynyt ihminen, ja siitäkin on jo yli 50 vuotta. Useat maat pyrkivät kuitenkin siihen, että Kuuhun saataisiin jälleen ihmisiä, ja kaikki viittaa siihen, että Yhdysvallat pääsee perille ensimmäisenä.

Vuonna 2024 tarkoituksena on saada ensimmäiset neljä astronauttia Kuun etelänavalle. Ennen sitä tarvitaan paljon valmisteluja, ja yksi niistä on langattoman verkon perustaminen Kuuhun. 

Tässä vaiheessa kuvaan astuu Nokia.

> Lue myös: Starlink: Voit pian käyttää internetiä Elon Muskin satelliittien kautta

Alla olevalla videolla näet Nokian esittelyn tulevasta tehtävästä.

Laukaisu jo vuonna 2023

NASA lähettää miehittämättömän IM-2-lennon vuoden 2023 aikana. Osana tätä tehtävää on asentaa langaton dataverkko Nokian tekniikan avulla. Kyseessä on sama LTE/4G-tekniikka, jota käytetään myös langattoman matkapuhelinverkon tarjoamiseen maan pinnalla.

Tehtävään kuuluu myös Nova-C-robottiauto, jossa on sisäänrakennettu 4G-verkko. 

Kuun pinnalla liikkuessa sen on tarkoitus kommunikoida laskeutumismoduulin kanssa Nokian 4G-verkon kautta. Laskeutumismoduuli voi sitten välittää videokuvaa ja mittauksia takaisin Maahan NASAn radioyhteyden kautta.

Suunnitelmissa on, että IM-2 toteutetaan vuoden 2023 toisella puoliskolla. Varusteet toimitetaan Elon Muskin SpaceX-avaruusyrityksen Falcon 9 -raketilla.

> Lue myös: ChatGPT: Kokeile chatbottia, josta kaikki puhuvat

Mikä on Artemis-projekti?

Artemis on amerikkalaisen avaruusjärjestö NASAn avaruusohjelma, jonka tavoitteena on lähettää ihmisiä takaisin Kuuhun ja perustaa sinne pysyvä tukikohta.

Ensisijaisena tehtävänä on viedä Kuuhun ensimmäiset ihmiset sitten vuoden 1972 Apollo-ohjelman, tehdä tutkimusta ja teknistä kehitystyötä sekä valmistautua tuleviin miehitettyihin avaruustehtäviin, kuten Marsiin suuntautuvaan miehitettyyn tehtävään.

Artemis koostuu sekä miehitetyistä että miehittämättömistä tehtävistä. Miehittämättömissä tehtävissä testataan erilaisia järjestelmiä, kuten NASAn seuraavan sukupolven avaruusalusta Orionia, sekä Space Launch Systemiä (SLS). Se on tehokas raketti, jota käytetään astronauttien ja kuormien kuljettamiseen Kuuhun ja muihin avaruuskohteisiin.

Orion on suunniteltu tukemaan miehistön oleskelua avaruudessa jopa 21 päivän ajan. Se pystyy kuljettamaan jopa neljä astronauttia kerralla.

Ehkä sinua kiinnostaa...