Wifi breach

Hakkerit löytävät koko ajan uusia tietoturva-aukkoja, mutta valitettavasti valmistajat eivät aina sulje niitä. 

© Shutterstock

Monia reitittimien tietoturva-aukkoja ei koskaan korjata

Vaikka verkkoreitittimien tietoturva-aukot ovat suora kutsu hakkereille ja IT-rikollisille, ne jätetään usein korjaamatta uuden tutkimuksen mukaan.

torstai 23. kesäkuuta 2022 teksti N. Ernst

Tilanne on melko vakava, kun reitittimestä löytyy tietoturva-aukko. Tietoturva-aukko on avoin kutsu niille, jotka haluavat päästä käsiksi tietokoneeseesi, tietoihisi ja tiedostoihisi.

LUE MYÖS: Venäläiset hakkerit hyökkäävät reitittimeesi

Siksi on myös tärkeää, että aukot suljetaan mahdollisimman pian, mikä tehdään yleensä ohjelmisto- tai laiteohjelmistopäivityksellä, jonka valmistajat lähettävät reitittimiin.

Tietoturvayritys Kasperskyn tekemän uuden selvityksen mukaan päivityksiä ei monesti tule lainkaan.

Joka kolmas tietoturva-aukko ei sulkeudu

Tutkimus perustuu National Vulnerability Database (NVD) -tietokannasta saatuihin tietoihin, jotka kartoittavat niin kutsuttuja tietoturva-ongelmia ja haavoittuvuuksia.

LUE MYÖS: Suojaa kotiverkkosi

NVD on rekisteröinyt yhteensä 506 haavoittuvuutta vuonna 2021, ja 506 haavoittuvuudesta 87 on vakavia tai kriittisiä, sillä ne voivat tarjota ulkopuolisille pääsyn sinun tai yrityksesi verkkoon.

Vuonna 2021 National Vulnerability Database -tietokannan 87 kriittisestä haavoittuvuudesta vain 43,7 prosenttia (39 kpl) korjattiin päivityksellä.

Valmistajat eivät kuitenkaan koskaan korjanneet 29,9 prosenttia haavoittuvuuksista eivätkä varoittaneet tietoturva-aukoista. 26,4 prosentissa haavoittuvuuksista valmistajat varoittivat niistä, mutta eivät tarjonneet korjausta tai päivitystä.

Tee reitittimestäsi mahdollisimman turvallinen

Siksi on tärkeää, että suojaat reitittimesi parhaalla mahdollisella tavalla, sillä et voi aina luottaa siihen, että valmistajat sulkevat mahdolliset tietoturva-aukot.

LUE MYÖS: Tarkista, tekeekö UPnP reitittimestäsi haavoittuvan

Siksi salasana kannattaa vaihtaa, jotta reitittimen salasanana ei ole sen mukana tuleva oletussalasana. Jos reitittimeen on saatavilla päivitys, laiteohjelmisto on päivitettävä. Tämä vähentää tietoturva-aukkojen riskiä. 

Voit vaihtaa salasanan ja päivittää laiteohjelmiston siirtymällä reitittimen asetuksiin. Avaa selain ja kirjoita osoitekenttään joko 192.168.0.1 tai 192.168.1.1.

LUE MYÖS: Miksi verkkosi on suojaamaton

Jos mikään näistä IP-osoitteista ei toimi, tarkista se reitittimen käyttöohjeesta tai yritä etsiä reitittimen oletus-iP-osoite googlettamalla reitittimen mallinumero.

Tämän jälkeen kirjaudut reitittimeen ja muutat sen asetuksia.

Ehkä sinua kiinnostaa...