Paranna lähiverkon peittoa uusilla antenneilla

Paranna lähiverkon peittoa uusilla antenneilla

Reititintä ei ole pakko uusia, jos kodin langattomassa verkossa on katvealueita. Verkon kantamaa voi parantaa edullisesti vaihtamalla reitittimen antennit.

torstai 26. joulukuuta 2019 teksti H. Rasmussen


Useimmilla on kotona käytössä langaton lähiverkko, josta on yhteys nettiin palveluntarjoajan reitittimen kautta.

Tavallisella langattomalla reitittimellä ei läheskään aina saa verkkoa kattamaan koko kotia, vaan osa asunnosta jää katvealueelle, jossa yhteys on huono tai sitä ei ole lainkaan.

Halpa mutta tehokas ratkaisu

Ennen kuin rynnistää kauppaan hankkimaan verkkotoistinta tai -laajenninta, tai ryhtyy vetämään ethernet-kaapelia pitkin poikin asuntoa, voi kokeilla helpompaa ja edullisempaa ratkaisua. 

Wlan-signaalin kantavuus saattaa parantua huomattavasti vain vaihtamalla reitittimen antennien tilalle vähän isommat pikkumastot. 

Antennit on helppo vaihtaa

Antennit voi vaihtaa reitittimeen, jossa on ulkoiset antennit. Sisäisillä antenneilla varustettuun malliin ei yleensä voi kiinnittää lisäantennia.

Ulkoisissa antenneissa käytetään useimmiten RP-SMA-liitäntää, johon antenni kierretään kiinni. Liitäntään sopivia antenneja saa hyvin varustetusta elektroniikkaliikkeestä.

Sama liitäntä on käytössä monissa pöytäkoneiden verkkokorteissa, joiden kantamaa voi myös parantaa isommalla antennilla. Samoin mokkulassa voi olla paikka lisäantennille. Mokkulassa käytetään usein TS9/SW9-tyypin liitäntää.

Ulkoinen antenni kierretään kiinni reitittimen RP-SMA-antenniliitäntään.

Ulkoinen antenni kierretään kiinni reitittimen RP-SMA-antenniliitäntään.

Antenni kasvattaa vahvistusta

Reitittimien omien antennien vahvistus on yleensä noin kolmen dBi-yksikön luokkaa 2,4 gigahertsin verkossa, ja noin viiden dBi-yksikön luokkaa viiden gigahertsin taajuusalueella. 

Erikseen myytävien antennien vahvistus on yleensä 6-10 dBi:n luokkaa, mikä voi kasvattaa verkon peittoa alueelle, joka on aiemmin ollut pimennossa.

Kysy antenneista kaupassa

Antenneita on tarjolla useita erilaisia, ja niiden ominaisuudet vaihtelevat. Omaan käyttöön sopivaa kannattaa kysyä alan liikkeestä, jossa asiantunteva myyjä osaa neuvoa, millaista antennia tarvitaan.

Jos käyttää lähinnä 2,4 gigahertsin langatonta verkkoa, antenniksi voi valita esimerkiksi TP-Linkin ympärisäteilevän TL-ANT2408CL-antennin, joka vahvistaa signaalia 8 dBi-yksikköä. Yksi antenni maksaa verkossa keskimäärin yhdeksän euroa. Katso päivän hinta antennille hintavertailupalvelusta, kuten esimerkiksi Hintaoppaasta.

Ympärisäteilevä antenni toimii yhtä tehokkaasti kaikkiin suuntiin, ja kun sillä korvaa reittitimen tai tukiaseman mukana tulleen antennin, verkon kantama ja tehokkuus voivat parantua huomattavasti.

Viiden gigahertsin verkossa, jossa jokin kohta asuntoa on täysin verkon ulottumattomissa, voi valita vähän tehokkaamman ratkaisun. Sellainen on esimerkiksi Delockin 7,5-10 dbi:n vahvistuksella toimiva, ympärisäteilevä kookas antenni, joka lähettää sekä 2,4 että 5 gigahertsin verkossa. Antenni maksaa esimerkiksi Tietokonekauppa.fissä noin 30 euroa.

Lisää helppoja verkon parannusvinkkejä

Verkon toimintaan vaikuttavat monet tekijät, ja käyttäjä voi useammalla tavalla parantaa yhteyden laatua.

Uusimmassa KotiMikrossa neuvotaan, kuinka reititin sijoitetaan oikein niin, että häiriöitä on mahdollisimman vähän ja verkko toimii olosuhteisiin nähden optimaalisesti.

Lue verkon toimintaa käsittelevä artikkeli KotiMikron numerosta 1/2020 – tai lue artikkeli täällä Etunurkassa (vaatii kirjautumisen)


Ehkä sinua kiinnostaa...