Lataa ilmaisia kuvia verkosta
Ilmaisia kuvia:

Et saa käyttää toisten verkkoon lisäämiä kuvia, mutta on olemassa sivustoja, joilta voit ladata ilmaisia kuvia luvallisesti. 

Täältä voit ladata ilmaisia kuvia, joita voi käyttää missä tahansa

Jos kaipaat kuvaa, grafiikkaa tai videoleikettä, löydät sen helposti ilmaiseksi verkosta. Varmista vain, että sinulla on tarvittavat oikeudet. Tässä on kolme palvelua, jotka tarjoavat ilmaisia ja "tekijänoikeusvapaita" kuvia.

keskiviikko 19. heinäkuuta 2023 teksti L. Olesen

Jos kaipaat sopivaa kuvaa kutsuun, verkkosivustolle, juhlalauluun tai vastaavaan, on houkuttelevaa tehdä nopea Google-haku ja "lainata" verkossa olevaa kuvaa.

Sen kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen.

Saatat nimittäin joutua maksamaan kuvasta kalliisti, jos oikeudet eivät ole tiedossasi. Valokuvaajalla on oikeus lähettää sinulle lasku, joka voi olla hyvin suuri sen mukaan, mihin olet käyttänyt kuvaa.

Onneksi verkossa on sivustoja, joilta voit ladata laillisesti kaikenlaisia kuvia ilmaiseksi ja käyttää niitä haluamallasi tavalla.

Olemme löytäneet kolme parasta palvelua ilmaisten kuvien lataamiseen verkossa, mutta ensin saat pikakurssin tekijänoikeuksista eli copyrightista. 

Mitä kuvia verkosta saa käyttää?

Älä käytä toisen henkilön kuvaa ilman hänen lupaansa. Valokuvaajalla tai taiteilijalla on oikeudet omiin kuviinsa, ja jos haluat käyttää jonkun toisen kuvaa, voit saada tai ostaa kuvan käyttöoikeuden, jos hän hyväksyy sen. 

Taiteilija voi myös jakaa kuvia eri palvelujen kautta verkossa. 

Kuvia jaetaan yleensä ns. Creative Commons -määräysten mukaisesti, mikä tarkoittaa, että kuvaa voi ladata ja käyttää eri tavoin. Jotkut edellyttävät esimerkiksi valokuvaajan nimen mainitsemista, mutta toiset eivät esimerkiksi salli kuvan muokkaamista tai käyttöä kaupallisiin tarkoituksiin. 

Jotkut valokuvaajat luopuvat tekijänoikeuksistaan kokonaan. CC0 (Creative Commons Zero) -maininnalla olevia kuvia voi käyttää vapaasti. Nämä ovat kuvia, joita löytyy verkon eri valokuvatietokannoista. 

Kuvatietokantojen kuvia kutsutaan nimellä "stock photos", ja jotkin palvelut ovat ilmaisia, toiset taas maksullisia. 

Tässä on kolme kuvatietokantaa, joista voit ladata ilmaiseksi tekijänoikeusvapaita kuvia. 

Lataa ilmaisia kuvia osoitteessa Pixabay.com
Pixabay.com:

Pixabay on yksi suosituimmista sivuista, joilta voi ladata ilmaisia kuvia.

1. Pixabay.com

Pixabay.com-sivustolla on yli puolitoista miljoonaa ilmaista kuvaa, ja sinne lisätään jatkuvasti uutta sisältöä. Pixabayssa ammattivalokuvaajat jakavat kuvia, videoita ja grafiikkaa. Niitä saa ladata sieltä maksutta.

Kuvat ovat korkearesoluutioisia, ja voit käyttää niitä ilmaiseksi sekä kaupallisiin että ei-kaupallisiin tarkoituksiin. 

Pixabay tukee 26 eri kieltä, joten voit helposti etsiä täydellisen kuvan suomenkielisillä sanoilla ja termeillä. Kirjoita vain ylimpään kenttään ja valitse hakutulosten kuvista, joista ei tarvitse maksaa palkkiota. 

Sinun ei tarvitse luoda tiliä tai rekisteröityä Pixabay.com-sivustolle, mutta pääset lataamaan lisää ilmaisia kuvia, jos kirjaudut sisään. 

> Siirry osoitteeseen Pixabay.com tästä

> Lue myös: Muokkaa kuviasi Photoshopin ilmaisversiolla

Lataa ilmaisia kuvia osoitteesta Unsplash.com
Unsplash:

Unsplashista löydät kauniita kuvia, usein hieman tyylikkäämmällä ja valokuvauksellisemmalla tyylillä kuvattuna kuin muilla valokuvasivustoilla. 

2. Unsplash

Unsplashiin valokuvaajat – niin ammattilaiset kuin amatööritkin – lataavat kuviaan, jotta sinä pääset nauttimaan niistä.

Täältä löydät kaikkea klassisista, sommitelluista tyylikuvista kauniisiin ja luoviin maisema- ja auringonlaskukuviin. Voit käyttää kuvia haluamallasi tavalla – myös kaupallisiin tarkoituksiin – eikä valokuvaajaa tarvitse mainita, vaikka se olisikin hyvä tapa.

Unsplash on englanninkielinen, joten kirjoita sopivan valokuvan löytämiseksi englanninkielisiä sanoja ja termejä. Huomaa, että Unsplash+-merkillä merkityt kuvat eivät ole ilmaisia, vaan ne kuuluvat maksulliseen versioon.

Voit rekisteröityä Unsplash-käyttäjäksi, mutta kirjautuminen ei tarjoa suurempaa valikoimaa. Sen avulla voit kuitenkin jakaa omia kuviasi alustalla.

> Siirry osoitteeseen Unsplash.com tästä

> Lue myös: Näin vaihdat Windowsin lukitusnäytön kuvan (ja saat 25 ilmaista kuvaa)

Lataa ilmaisia kuvia osoitteesta Pexels.com
Pexels.com:

Voit ladata yli miljoona rojaltivapaata kuvaa ilmaiseksi osoitteesta Pexels.com.

3. Pexels.com

Pexels.com muistuttaa paljon Pixabayta. Syötä hakusana ja etsi kuvia, joita voit ladata ilmaiseksi.

Pexels.com-sivustolla on myös videoleikkeitä, ja voit tehdä hakuja suomeksi.

Huomaa, että saatat nähdä muiden verkkosivustojen kuvia, joiden käytöstä täytyy maksaa. Ilmaisia vaihtoehtoja pitäisi kuitenkin löytyä runsaasti, jos hakusi ei ole liian suppea.

Myös tässä voit luoda profiilin, mutta et saa sen laajempaa valikoimaa, vaikka kirjautuisitkin sisään.

> Siirry osoitteeseen Pexels.com tästä

> Lue myös: Nerokas työkalu poistaa valokuvien taustan

Entä ilmaiset kuvat Googlessa?

Googlesta löydät ilmaisia kuvia ilman tekijänoikeuksia. Tämä edellyttää kuitenkin hakutulosten suodattamista oikeiden oikeuksien perusteella.

Mene Google.com-sivustolle ja kirjoita hakusanasi. Valitse sitten Kuvahaku, niin saat kuvatuloksia. Hakukentän alla voit nyt napsauttaa Työkalut ja valita Creative Commons -käyttöluvan 

Nyt näkyviin tulevia kuvia voi käyttää. 

Voit myös suodattaa kuvia esimerkiksi koon mukaan. Tämä on kätevää, sillä monet verkossa olevat kuvat ovat erittäin heikkolaatuisia, eikä niitä voi käyttää esimerkiksi tulostamiseen. 

> Lue myös: Näin asetat kuvan tietokoneen taustakuvaksi

Ilmaisia kuvia Googlen Creative Commons -käyttöluvalla
Google:

Jos haluat käyttää Googlen kuvia, varmista, että kuva on jaettu Creative Commons -käyttöoikeudella. Älä käytä muiden ihmisten kuvia kysymättä lupaa ja maksamatta niistä. 

Tee omia ilmaisia kuvia tekoälyn avulla

Voit tietenkin myös luoda omia kuvia tekoälyn avulla. 

Siihen suosittelemme Dall-E-palvelua, jossa voit kirjoittaa hakukenttään sanoja ja termejä, joista tekoäly luo ainutlaatuisia kuvia. Lue lisää Dall-E:n käytöstä täältä.

Vastaava vaihtoehto löytyy myös suoraan Edgestä. Se voi olla hieman helpompaa, koska Edge on jo asennettu tietokoneellesi. Lue lisää tekoälykuvien luomisesta Edgessä täältä.

Ehkä sinua kiinnostaa...