Varo väärennettyjä ilmoituspyyntöjä

Uudessa Microsoft Edge -selaimessa ilmoitukset tulevat vasempaan yläkulmaan.

© Shutterstock

Varo väärennettyjä ilmoituspyyntöjä

Selaimeen tulevat ilmoitukset eivät ole pelkästään häiritseviä, vaan ne voivat myös olla vaarallisia. Edge-selaimessa on nyt helppo torjua ilmoitukset.

maanantai 18. toukokuuta 2020


Olet varmasti törmännyt nettisivulla pieneen ilmoituslaatikkoon, joka ilmestyy selaimen vasempaan yläkulmaan, ja joka joissain versioissa tulee selaimen alareunaan.

Ilmoitukset, eli niin sanotut push-viestit, ovat käteviä, kun haluaa saada uutisia joltain tietyltä sivustolta.

Sallimalla sivuston ilmoitukset saa automaattisesti viestin suoraan Windowsin työpöydälle, kun sivustolla on uutta sisältöä.

Ilmoitustoimintoa hyödyntävät kuitenkin myös huijaussivustot, jotka vähintään pommittavat käyttäjää mainoksilla, jos tämä on erehtynyt sallimaan ilmoitukset.

> Lue myös: Vältä turhat ilmoitukset Windows 10:ssä

Push notification - selaimen ilmoitustoiminto

Kuvassa on netistä tuttu laatikko. Tunnetuilla sivustoilla, kuten kuvan brittiläisellä Daily Mailin sivustolla, ilmoitukset ovat kätevä toiminto. Ilmoitustoimintoa hyödynnetään myös huijauksissa. Estämällä ilmoitukset Edgessä varmistaa sen, ettei vahingossa klikkaa itseään ansaan.

Hyödynnetään huijaussivustoilla

Sen lisäksi, että ilmoitukset voivat olla häiritseviä, ilmoitukset voivat myös olla haitallisia.

Jos käyttäjä ei pidä varaansa, hän saattaa ilmoitukset sallimalla joutua mainos- ja roskapostipommituksen kohteeksi.

Salli-painiketta ei pidä koskaan valita huolettomasti, ja kannattaa myös olla tarkkana, ettei vahingossa kuittaa ilmoituslaatikkoa hyväksymällä ilmoitukset. 

Torju ilmoitukset Edgessä

Selaimet ovat helpottaneet ilmoitusten torjuntaa, koska ilmoitustoimintoa väärinkäyttävien sivustojen määrä on lisääntynyt.

Microsoft Edgen uudessa versiossa ilmoitusten torjunta on helppoa. Selaimen asetusten Sivuston käyttöoikeudet -kohdan Ilmoitukset-osassa voi estää ilmoitukset kokonaan. Sivuston voi myös laittaa estolistalle.

Ilmoitusten hallinta löytyy myös muiden selainten asetuksista.

Lue, kuinka estät ilmoitukset Google Chromessa

Ehkä sinua kiinnostaa...