Digitaalinen jäämistö – mitä tiedoilleni tapahtuu, kun kuolen?

Oletko ladannut kuvia Googlen Kuvat-palveluun? Siinä tapauksessa on ehkä syytä miettiä, mitä kuville tapahtuu, kun et ole enää täällä.

© Shutterstock

Mitä Google-tilillesi tapahtuu, kun kuolet?

Viimeistään siinä vaiheessa moni varmasti ajattelee, mitä omaisuudelle tapahtuu, kun on aika jättää maallinen vaellus. Eri juttu on, tuleeko silloin mieleen myös digitaalinen jäämistö.

tiistai 25. kesäkuuta 2019 teksti Niklas Ernst


Asia ei ole sellainen, jota vatkaisi mielessään joka päivä, mutta kylmä totuus on, että jonain päivänä täältä tulee lähtö – ilman tavaraa.

Perintöasiat hoituvat joko ilman että elintoimintojen täydellisestä ja korjaantumattomasta lakkaamisesta kärsineen tarvitsee etukäteen tehdä mitään, tai sitten hän on hoitanut perintöhopeiden ja muun omaisuutensa jaon valmiiksi.

Mutta kuolinpesään jää nykyään muutakin. Aina ei välttämättä tule mieleen, että elämästä syntyy myös digitaalinen jäämistö.

Esimerkiksi Google-tilille on voinut kertyä mittava kokoelma valokuvia, dokumentteja ja muita tiedostoja. Vaikka niillä ei olisi rahallista arvoa, niin silti on hyvä miettiä, mitä omalle digille tapahtuu, kun ei itse ole enää täällä.  

Poista tai anna muiden hoitoon

Etukäteen voit määrittää niin, että annat tilisi jonkun toisen hoitoon kuolemasi jälkeen. Tämä kannattaa tehdä varsinkin, jos olet ladannut Google Kuviin valokuvia tai Google Driveen asiakirjoja, joihin perikuntasi pitää päästä käsiksi.

Voit myös määrätä Googlen poistamaan tilisi, kun se on ollut käyttämättömänä tietyn ajan, esimerkiksi kuusi kuukautta. 

Kuolemanjälkeisen Google-tilin kohtalon määrittäminen ei ole vaikea juttu. Tillille voi tehdä suunnitelman, josta ei sen jälkeen tarvitse enää sen kummemmin huolehtia.

> Lue täältä lisää Google-asiaa – vinkkejä, niksejä ja uutisia

Tee Google-tilillesi suunnitelma

Suunnitelmassa määritetään, mitä tilille tapahtuu ja kuka sitä voi tarvittaessa käyttää.

  1. Siirry tästä tiliasetuksiisi (kirjaudu tarvittaessa ensin).
  2. Valitse vasemmalta Tiedot ja personointi.
  3. Vieritä näkymä kohtaan Lataaminen, poistaminen tai dataasi koskeva suunnitelma ja valitse Tee tiliäsi koskeva suunnitelma.
  4. Valitse Aloita ja seuraa ohjattua toimintoa.
  5. Valitse aika, jonka jälkeen käyttämättömään tiliin kohdistetaan valitsemasi toimet. Voit muuttaa kuukausimäärää napsauttamalla kynän kuvaa.
  6. Varmista, että ilmoitat toimivan puhelinnumeron ja sähköpostiosoitteen varmistusta varten.
  7. Jatka valitsemalla Seuraava ja valitse esiin tulevalla sivulla, kenelle ilmoitetaan Google-tilisi tilanteesta ja anna tarvittaessa käyttöoikeuksia. Voit myös luoda automaattisen viestin, joka vastaa Gmailiin tulleisiin viesteihin, ettet enää ole käytettävissä.
  8. Valitse Seuraava ja valitse sitten, poistetaanko tili vai jääkö se käyttämättömäksi. Valtuuttamasi henkilö tai henkilöt ehtivät silti tarvittaessa ladata sisältöjä ennen tilin poistamista.
  9. Valitse Tarkista suunnitelma ja ota se käyttöön valitsemalla Vahvista suunnitelma.

> Oletko miettinyt, mitä Facebook-tilillesi tapahtuu, kun kuolet? Lue täältä lisää.


Ehkä sinua kiinnostaa...