Et voi luottaa siihen, että henkilö on se, kuka hän väittää olevansa, jos ennestään tuntematon henkilö ottaa sinuun yllättäen yhteyttä sosiaalisessa mediassa.
Romanssihuijaukset

Et voi luottaa siihen, että henkilö on se, kuka hän väittää olevansa, jos ennestään tuntematon henkilö ottaa sinuun yllättäen yhteyttä sosiaalisessa mediassa.

© Shutterstock

Romanssihuijarit ovat huijanneet uhreiltaan yli sata miljoonaa euroa

Romanssihuijaukset ovat kasvava ongelma. Vuoden ensimmäisellä puoliskolla amerikkalaisia huijattiin yli 100 miljoonan euron edestä.

perjantai 24. syyskuuta 2021 teksti M. Østergaard

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI varoittaa nyt, että erityisten romanssihuijausten määrä on kasvussa.

Vuoden 2021 alkupuoliskolla FBI totesi 1 800 yritystä huijata amerikkalaisia tämäntyyppisillä huijauksilla. Huijarit onnistuivat saamaan uhreiltaan yli 133 miljoonaa dollaria, eli yli 100 miljoonaa euroa 1.1.–31.7.2021.

Huijarit esiintyvät yleensä toisen henkilön nimissä sosiaalisessa mediassa, kuten Facebookissa.

Tavallisesti henkilö väittää olevansa ulkomaille lähetetty sotilas tai öljynporauslautan työntekijä, ja ei sen vuoksi voi tavata sinua henkilökohtaisesti. Näissä tapauksissa on yleensä kyse huijauksesta.  

> Lue myös: Näin tunnistat väärennetyn Facebook-profiilin

Näin vältät romanssihuijaukset

Huijarit rakentavat luottamuksellista suhdetta uhriinsa pitkän aikaa, minkä jälkeen he yrittävät saada tämän lähettämään rahaa. Tekosyynä voi olla esimerkiksi se, että kuvitteellinen seurustelukumppani tarvitsee rahaa lentolippuihin, jotta he voivat tavata toisensa. 

Maksu suoritetaan usein kryptovaluutalla, joka on helpompi anonymisoida. Kyseessä voi olla myös huijaussijoitus, johon huijari houkuttelee uhria, kun tämän luottamus on voitettu.

Tällaisia huijauksia on ollut myös Suomessa, jolloin huijari uskottelee uhrilleen olevansa mahdollinen seurustelukumppani. 

Jos päädyt romanssihuijauksen uhriksi, voit ilmoittaa asiasta poliisille.

> Lue myös: Ole tarkkana, kun myyt tavaroitasi verkossa

FBI:n viisi neuvoa: Näin suojaudut romanssihuijareilta

  1. Älä koskaan lähetä rahaa tai sijoita mihinkään sellaisen henkilön neuvojen mukaisesti, johon olet tutustunut pelkästään verkossa.
  2. Älä anna tietoa taloudellisesta tilanteestasi verkossa henkilöille, joita et tunne.
  3. Älä luovuta pankkitietojasi, henkilötunnustasi, kopiota passistasi tai muita arkaluontoisia tietoja, jos et tiedä, onko vastaanottaja se henkilö, joka hän väittää olevansa.
  4. Jos sinulle luvataan sijoitusvoittoja, jotka tuntuvat liian hyviltä ollakseen totta, todennäköisesti ne myös ovat sellaisia.
  5. Varo henkilöitä, jotka lupaavat sinulle ainutlaatuisia sijoitusmahdollisuuksia ja kehottavat toimimaan nopeasti.
Lähde: FBI

Ehkä sinua kiinnostaa...