60 uutta Starlink-satelliittia laukaistiin Falcon 9-kantoraketilla Floridasta 6. tammikuuta 2020.
Starlink

60 uutta Starlink-satelliittia laukaistiin Falcon 9-kantoraketilla Floridasta 6. tammikuuta 2020.

© Shutterstock

Mystinen valo taivaalla on tulevaisuuden internet

Erikoinen valoilmiö on hämmentänyt taivaalle kuikuilijoita ympäri maailman. Kirkkaana helminauhana loistavat satelliitit on havaittu myös Suomessa. Satelliitit näkyvät ratansa alkuvaiheessa, ennen kuin ne asettuvat laajakaistaa tarjoavaksi järjestelmäksi.

perjantai 10. tammikuuta 2020 teksti M. Østergaard


Onko sinunkin silmiisi osunut helminauhana taivaalla loistava erikoinen valoilmiö?

Sitä on voitu Suomessakin ihailla sopivan kirkkaina öinä. Ja havaintoja on ollut useita, viimeksi 6. tammikuuta kuluvaa vuotta.

Niin hienoa kuin se olisikin, niin kyse ei ole ulkoavaruudesta tulevista vieraista. Asialla on maallisempi vaikkakin yhtä hurja taho, nimittäin Tesla-pomo Elon Musk.

Valoilmiön aiheuttaa Muskin SpaceX-yhtiön Starlink-satelliittiprojekti, joka käynnistyi vuosi sitten keväällä.

> Lue lisää kunnianhimoisesta projektista: Tesla-pomo vie netin avaruuteen

SpaceX laukaisee 60 satelliittia kerrallaan

Valoilmiö syntyy satelliittien laukaisusta, kun ne ovat matkalla kieroradalleen. Radan alkuvaiheessa olevat satelliitit näkyvät kirkkaana helminauhamaisena valovanana. Kiertoradalle asetuttuaan satelliitit tarjoavat laakakaistayhteyksiä ympäri maapallon. 

Starlink-satelliitteja laukaistaan kiertoradalleen 60 satelliitin erissä. Kiertoratansa alkuvaiheessa, jolloin valoilmiökin syntyy, satelliitit ovat noin 400 kilometrin korkeudessa Sieltä ne päätyvät noin 150 kilometriä korkeammalle kiertoradalle, jolla ne välittävät nettiyhteyksiä.

Ennen lopullista rataansa satelliitit heijastavat valoa aurinkopaneeleistaan, ja tämä valo näkyy helminauhana Maahan asti.

Viimeisin Starlink-satelliittien laukaisu 6. tammikuuta 2020 sai jälleen monet ihmiset hämmästelemään valoilmiötä, joka näkyi myös Suomessa.

Videolla on SpaceX:n kuvaa kolmannesta Starlink-satelliittien laukaisusta 6. tammikuuta 2020.

Lisää seurattavaa taivaalle 2020

SpaceX:n on tarkoitus laukaista avaruuteen kaikkiaan 12000 satelliittia. Tänä vuonna tapahtunee 6-8 lähetystä.

Satelliittien muodostamaa laajakaistajärjestelmää tullaan aluksi tarjoamaan laiva- ja lentoliikenteelle, ja mahdollisesti autoille. Myöhemmin palveluita saataneen myös kotikäyttöön.

Täällä olevasta palvelusta voi katsoa, milloin Starlink-satelliitit ovat nähtävissä omasta sijainnista käsin.

Valitse ensin linkki Change your observing location, valitse oma sijaintisi ja valitse Update. Valitse sitten pääsivulta haluamasi Starlink-linkki.


Ehkä sinua kiinnostaa...