Ensimmäiset 60 satelliittia kaikkiaan 12000 satelliitista on jo lähetetty kiertoradalle.
Starlink

Ensimmäiset 60 satelliittia kaikkiaan 12000 satelliitista on jo lähetetty kiertoradalle.

© SpaceX

Tesla-pomo vie netin avaruuteen

Teslan johtaja Elon Musk aikoo lähettää 12000 satelliittia Maata kiertävälle radalle. Tarkoituksena on luoda joka maapallon kolkkaan ulottuva internetyhteys.

torstai 27. kesäkuuta 2019 teksti M. Østergaard


Avaruusyhtiö SpaceX on rakentamassa internetyhteyttä, jonka on tarkoitus ulottua maapallon kaukaisimpaankin kolkkaan.

Koko maapallon kattava nettiyhteys luodaan Maata kiertävien pienten satelliittien avulla, joita singotaan avaruuteen kaikkiaan 12000 kappaletta.

Tesla-miljardööri Elon Muskin SpaceX-yhtiö laukaisi ensimmäiset 60 pikkusatelliittia avaruuteen jo toukokuun lopulla.

Ihan pikkuriikkisiä satelliitit eivät ole, sillä yksi satelliitti painaa reilut 200 kiloa.

Jokainen satelliitti on osa Muskin ideoimaa Starlink-projektia, jolla on tarkoitus luoda maailmanlaajuinen internetpeitto.

Kuka on Elon Musk?

Elon Musk on erikoistunut hurjiin ja epärealistisilta vaikuttaviin projekteihin, jotka hän kaiken lisäksi vielä toteuttaa. 

Musk loi omaisuutensa perustan PayPal-maksupalvelulla, jonka perustajiin hän kuuluu. Hän oli perustamassa Teslaa 2004 ja on yhtiön toimitusjohtaja. 

Musk oli myös asialla, kun SpaceX lähetti 2018 Tesla Roadster -urheiluauton avaruuteen. Autoa "ohjaa" avaruuspuukuun puettu nukke. Tempauksessa testattiin SpaceX:n Falcon Heavy -kantorakettia.

Alla on SpaceX:n neljän tunnin video sähköauton kruisailusta avaruudessa.

Elon Musk lupaa nopeaa nettiä avaruudesta

Starlink-verkolla on tarkoitus jakaa nettiyhteyksiä, jotka yltävät jopa 10 gigabitin sekuntivauhtiin. Tulevaisuudessa, kun Starlink on toiminnassa, sen käyttämiseen tarvitaan vain vastaanotin, jonka hinnaksi on arvioitu noin 200 dollaria eli noin 180 euroa.

SpaceX ei ole kertonut Starlink-projektin aikataulua, mutta Muskin mukaan tarvitaan tusinan verran 60 satelliitin laukaisuja, jotta yhtiö voi kaupata kelvollista kaistaa.

Starlinkin satelliitteja voi seurata verkossa. Valitse satelliitti tästä listasta painamalla satelliitin kohdalla olevaa Track it -painiketta, niin sen rata piirtyy seuraavan ikkunan karttaan. Large map -valinnalla saat isomman kartan. 

Starlink
Starlink.

Satelliittien kulkua voi seurata reaaliaikaisesti verkossa.

Ehkä sinua kiinnostaa...