Mitä Facebook saa tehdä kuvilleni? Tekijänoikeus
Facebook.

Tiedätkö, kuinka Facebook saa käyttää kuviasi? Se selviää tästä jutusta.

© shutterstock

Mitä Facebook saa tehdä kuvilleni?

Omistatko edelleen kuvasi, jotka laitat Facebookiin? Lue, kuinka tekijänoikeus toimii somepalvelussa.

perjantai 4. syyskuuta 2020 teksti M. Haverholm


Käyttäjät julkaisevat Facebookissa kuvia niin itsestään kuin laittamastaan ruuasta, jotta kaverit voivat pysyä kärryillä siitä, mitä kukin on puuhannut.

Kuvat ovat mainiota päivitysaineistoa, mutta kysymys kuuluu, onko hyvä asia, että Facebook saa huolehtia kuvista?

Facebookia on arvosteltu sen tavasta käyttää Facebookiin postattuja kuvia. Tämä herättää myös toisen kysymyksen: onko käyttäjällä tekijänoikeus kuviin, jotka hän julkaisee Facebookissa?

Sitä selvitetään alla olevassa katsauksessa.

Saako Facebook käyttää kuviani?

Saa. Luomalla Facebook-tilin olet hyväksynyt myös palvelun käyttöehdot. Niissä todetaan, että Facebook voi käyttää tiettyihin tarkoituksiin.

Facebook voi käyttää kuviasi esimerkiksi mainostamaan yrityssivuja, joista olet tykännyt. Tällä tavalla Facebook saa tietenkin rahaa, mutta käyttäjänä et niistä kostu.

Sinulla on kuitenkin edelleen tekijänoikeus omiin kuviisi, jotka olet julkaissut Facebookissa. Joten jos joku muu Facebookin ulkopuolella käyttää kuviasi promotoidakseen jotain, voit kieltää sen.

Voinko kieltäytyä hyväksymästä käyttöehtojen muutoksia ja jatkaa käyttöä?

Et. Tämä ilmiö pomppaa esiin aina Facebookin uudistaessa palveluehtoja. 

Verkossa annetaan ymmärtää, että käyttöehdot voisi jotenkin kumota julkaisemalla omilla Facebook-sivuillaan esimerkiksi seuraavan kaltaisen tekstin: ”Tällä viestillä kieltäydyn hyväksymästä Facebookin uusia käyttöehtoja…”.

Tämä on silkkaa puppua. Ellei Facebookin käyttöehtoja hyväksy, palvelun käyttö pitää lopettaa.

Voinko estää Facebookia käyttämästä kuviani?

Kyllä ja ei. Niin kauan kuin kuvasi ovat Facebook-tililläsi, palvelu voi niitä käyttää. 

Voit poistaa kuvasi Facebookista, jolloin kuva poistuu tilin lisäksi mahdollisista jaoista. Ainakin suurimmasta osasta.

Varmin konsti hävittää palveluun lataamasi kuvat on poistaa käyttäjätilisi lopullisesti. Silloin Facebookin pitää poistaa kaikki tietosi kaikilta palvelun palvelimilta.

Tässä on kuitenkin pieni mutka matkassa. Jakamiasi kuvia on voitu kopioida. Näitä kopioita ei poisteta automaattisesti, vaan joudut pyytämään kutakin käyttäjää erikseen poistamaan kuvan tai kuvat.

KotiMikron numerossa 14/2020 olevassa artikkelissa perehdytään siihen, mitä käyttöehtojen hyväksyminen tarkoittaa Gmailissa, Facebookissa ja Windowsissa. 

> Artikkeli on luettavissa Etunurkka-palvelussa (vaatii kirjautumisen)


Ehkä sinua kiinnostaa...