Miksi näen tämän Facebookissa?

Jos ihmettelet jotain julkaisua, niin nyt saat tarkempaa tietoa, miksi Facebook-sivullesi tulee juuri kyseinen julkaisu.

Miksi näen tämän julkaisun? Facebook paljastaa algoritmejaan

”Miksi näen tämän julkaisun” on Facebookin uusi työkalu, joka kertoo, miksi tietty julkaisu ilmestyy käyttäjän sivulle. Facebook haluaa näin raottaa julkaisujen personoinnissa käyttämiensä algoritmien verhoa.

keskiviikko 3. huhtikuuta 2019 teksti S. Nielsen


Olet varmaan joskus ihmetellyt, miksi näet Facebook-sivullasi julkaisun kaverilta, josta et muuten ole kuullut aikoihin.

Niin on moni muukin, sillä Facebook on tähän asti tiukasti salannut tiedot siitä, kuinka käyttäjän uutissyöte rakentuu, eikä palvelun käyttämiä algoritmeja ole paljastettu.

Nyt puhaltavat kuitenkin uudet tuulet.

Jo vuonna 20214 Facebook lisäsi läpinäkyvyyttä kertomalla, miksi tietyt mainokset ilmestyvät käyttäjän uutissyötteeseen. 

Nyt tätä "Miksi näen tämän" -toimintoa laajennetaan, ja päivitys tuo uuden työkalun, joka kertoo, miksi käyttäjä näkee juuri tietyn julkaisun Facebook-seinällään.

Lue myös: Näin poistat Facebook-tilisi lopullisesti

Näin "Miksi näen tämän julkaisun?" toimii

Uusi "Miksi näen tämän julkaisun" -toiminto ilmestyy päivityksen myötä valikkoon, joka aukeaa julkaisun oikeassa yläkulmassa olevasta kolmesta pisteestä.

Toiminto kertoo, kuinka julkaisun ilmestymiseen käyttäjän sivulle vaikuttaa moni tekijä.

Työkalu kertoo, miksi näet tietyn julkaisun uutissyötteessäsi, esimerkiksi, jos julkaisu on lähettämästäsi kaveriltasi, ryhmästä, johon olet liittynyt, tai seuraamaltasi sivulta.

Julkaisujen järjestykseen vaikuttaa muun muassa se, kuten kuinka usein käyttäjä tykkää tai kommentoi muiden käyttäjien, sivujen tai ryhmien julkaisuja tai tietyn tyyppisiä viestejä, kuten videoita, kuvia ja linkkejä. Samoin julkaisujen järjestykseen vaikuttaa käyttäjän seuraamien julkaisujen suosio.

Alla on Facebookin kuva, jossa Facebook on käyttänyt esimerkkinä Woofers and Puppers -ryhmän julkaisua.

Facebook: Why am I seeing this post? Miksi näen tämän julkaisun?

Facebookin esimerkki uudesta "Miksi näen tämän julkaisun" -toiminnosta. Päivityksen, joka lisää toiminnon Facebookiin, odotetaan tulevan myös täkäläiseen versioon lähikuukausina.

Yllä olevassa Facebookin esimerkissä kyseinen kuvajulkaisu näytetään käyttäjälle, koska hän on julkaisun tehneen käyttäjän kaveri, seuraa Woofers and Puppers -ryhmää ja on tykännyt tämän kaverin julkaisuista enemmän kuin muiden käyttäjien julkaisuista. 

Käyttäjä on myös kommentoinut kuvajulkaisuja enemmän kuin muita mediajulkaisuja ja kyseinen julkaisu on muita julkaisuja suositumpi.


Ehkä sinua kiinnostaa...