Facebook Libra: Facebook lanseeraa oman virtuaalivaluutan
Facebook Libra.

Facebook lanseeraa oman virtuaalivaluutan, Facebook Libran.

© Shutterstock

Libra: Mitä pitää tietää Facebookin virtuaalivaluutasta

Facebook isännöi uutta virtuaalivaluuttaa, Libraa, jonka taustalla on monia suuria yrityksiä.

maanantai 24. kesäkuuta 2019 teksti M. Østergaard


Facebook on esitellyt oman virtuaalivaluuttansa. Uuden Libra-kryptovaluutan on määrä toimia globaalina maksuvälineenä jo 2020.

Facebookilla on kahden miljardin käyttäjänsä ansiosta hyvät lähtökodat saada projekti onnistumaan, ja sekä EU että Yhdysvallat ovat ottaneet Libran luupin alle jo ennen kuin se on käytössä.  

Keräsimme muutaman kysymyksen ja vastauksen Facebookin uudesta Libra-kryptovaluutasta.

Mikä on Facebook Libra?

Facebook Libra on vastaavaa virtuaalivaluuttaa eli digitaalista valuuttaa tai kryptovaluuttaa kuten bitcoin, joka nousee aina välillä otsikoihin, kun sen kurssissa tapahtuu rajuja muutoksia. 

Bitcoinista poiketen Libra on sidottu isoihin kansallisiin valuuttoihin, jotta uuden kryptovaluutan kurssi pysyy vakaana.

Kuka hallitsee Libraa?

Libran taustajoukkoihin kuuluu isoja yrityksiä. Yhteenliittymän nimenä on Calibra. Sama nimi on virtuaalilompakolla, jolla Libroja hallitaan. Calibra-yhteenliittymään kuuluvat muun muassa Visa, MasterCard, PayPal, Lyft, Uber, Ebay, Facebook ja Spotify.

Kaikki ovat sijoittaneet projektiin vähintään 10 miljoonaa dollaria eli lähes yhdeksän miljoonaa euroa. Kullakin sijoittajalla on yksi ääni päätöksenteossa.

Facebookin tavoitteena on saada yhteenliittymään 100 jäsentä ennen kuin Libra julkaistaan.

> Lue myös: Mistä bitcoinissa on kyse

Kuinka Libra toimii?

Facebook kytkee virtuaalisen Calibra-lompakon sovelluksiinsa, kuten WhatsAppiin ja Messengeriin. 

Calibra saa myös oman sovelluksensa, jolla Libraa voi käyttää myös Facebookin ulkopuolella. Todennäköisesti osa Facebookin yhteistyökumppaneista tuo Libra-maksut omiin sovelluksiinsa.

Calibrasta voi myös siirtää rahaa muille käyttäjille tai maksaa kaupoissa, jotka ovat ottaneet Libran käyttöön. Periaate on siis sama kuin esimerkiksi MobilePayssa. 

Calibra-tiliä luodessa käytetään vahvaa tunnistautumista. Tällä on tarkoitus estää pimeän rahan siirrot Calibran ja Libran avulla.

Paljonko on 1 Libra? 

Libran kurssista ei vielä ole tietoa. Sen arvellaan kuitenkin asettuvan jonnekin euron, Yhdysvaltain dollarin ja Englannin punnan tuntumaan.

Mitä Libralla maksaminen maksaa?

Libralla maksamisesta Calibra-lompakolla menee maksu. Sen määrää Facebook ei ole vielä kertonut. 

Siirto käyttäjien välillä on Facebookin mukaan maksutonta.

Milloin Facebook Libra tulee?

Facebookin tavoitteena on, että Calibra-lompakko, johon Libra-kryptovaluuttaa voi kerätä, on valmis 2020. Libra on tarkoitus julkaista ensin 12 maassa.

Missä Libralla voi maksaa?

Ei vielä missään. Facebook toivoo, että mahdollisimman monet yritykset ja palvelut ottavat Libran yhdeksi maksuvälineeksi.


Ehkä sinua kiinnostaa...