Apple AirTag jäljitetään sovelluksella.
AirTag

Applen AirTagin kaltaisen paikantimen avulla löydät tavarasi aina puhelimen sovelluksella.

© Shutterstock

Löydä kadonneet tavarasi sovelluksen avulla

Elektroninen seurantalaatta varmistaa, ettet koskaan kadota avaimia tai laukkuasi. Tile ja AirTag ovat suosituimpia paikantimia, mutta miten nämä pienet laatat oikeastaan toimivat? Näet vastauksen täältä.

tiistai 9. elokuuta 2022 teksti M. Østergaard

Seuranta- tai paikannuslaattoja ei tule juuri mietitttyä, ennen kuin niitä yhtäkkiä tarvitaan. Nämä ovat pieniä elektronisia laitteita, jotka voit kiinnittää esimerkiksi avaimiin tai laukkuun, jotta voit paikantaa tavarasi puhelimen sovelluksella.

Paikantimet ovat suhteellisen uudentyyppisiä tuotteita, jotka ovat syntyneet älypuhelinten yleistymisen myötä. 

Miten paikannin toimii?

Yleensä käyttöön tarvitaan paikantimen valmistajan oma ladattava sovellus, jonka jälkeen paikannin yhdistetään puhelimeesi langattomasti Bluetooth-yhteydellä.

Jos paikannin ja siihen liitetyt esineet katoavat, voit merkitä sovellukseen, että ne ovat kadonneet. Jos paikannin ei ole puhelimesi Bluetoothin kantama-alueella, olet riippuvainen siitä, että muut käyttäjät kulkevat paikantimesi ohi. 

Sen jälkeen ohi kulkeneneen henkilön puhelin käyttää GPS-sirua ja Internet-yhteyttä raportoidakseen paikannussovelluksen palvelimille, missä paikannin sijaitsee. Muutaman sekunnin kuluttua voit katsoa puhelimellasi kartasta, missä päin maailmaa paikannin on.

Löydä tarpeisiisi sopiva paikannin

Saatavana on erikokoisia ja -muotoisia paikantimia. On kätevintä, jos paikannin voidaan helposti kiinnittää esineisiin, sillä harvoin on kyse vain itse paikantimen löytämisestä. 

Etenkin Tile-yritys on julkaissut paikantimia moniin tarkoituksiin. Saatavana on esimerkiksi luottokortin muotoinen paikannin, joka mahtuu lompakkoon. Saatavilla on myös pieniä pyöreitä Tiles-tarroja, joita voi liimata esineisiin, sekä reiällisiä Tiles-laattoja avainnippuun kiinnittämistä varten.

Voit lukea paikannintesteistämme Testinurkasta

Tile-paikannin lompakkoon, avaimenperään ja kaukosäätimeen.
Tile

Tile-paikantimesta on saatavana useita eri versioita, jotka voi esimerkiksi kiinnittää avaimenperään tai piilottaa lompakkoon luottokorttien väliin.

© Tile

Mikä on Apple AirTag?

Apple AirTag on tehokas pieni paikannin, joka pitää tavarasi tallessa – mutta vain, jos sinulla on iPhone-puhelin.

Aloita vetämällä AirTagista irti muoviliuska, jotta paristo saa kontaktin. Samalla iPhoneen avautuu ikkuna, jossa sinun tarvitsee vain vahvistaa yhteys napauttamalla.

AirTag-laitteen sijainti näkyy Etsi-sovelluksessa, josta näet myös, missä muut jäljitettävät Apple-tuotteet, kuten iPad ja iPhone, sijaitsevat. AirTag ei tallenna historiaa siitä, missä se on ollut. Näet vain viimeisimmän rekisteröidyn sijainnin.

Se, että AirTag on niin tiiviisti integroitu Applen järjestelmiin, on sekä etu että haitta. On tietysti mukavaa, että voit hyödyntää ihmisten taskuissa olevia iPhoneja AirTagin sijainnin selvittämiseen. Toisaalta se tarkoittaa myös sitä, että sitoudut Applen tuotevalikoimaan. Jos myöhemmin vaihdat puhelimen Android-malliin, AirTageja ei voi enää käyttää.

Pienessä laatassa ei ole reikää tai kaksipuolista teippiä, joten et voi kiinnittää sitä esineisiisi. Jos haluat kiinnittää sen avaimiisi, voit ostaa Applen nahkaisen avaimenperän tähän tarkoitukseen. Se maksaa hieman enemmän kuin AirTag-laatta.

Lue suurtestimme paikantimista

KotiMikro-lehden numerossa 14/2022 testaamme ja vertaamme neljää pientä paikanninta. Näet muun muassa, miten Applen AirTag pärjää kilpailevan Tilen suosittuja paikanninlaattoja vastaan.

> Voit lukea koko suurtestin Etunurkasta täältä

Ehkä sinua kiinnostaa...