Mikä on eSIM?
eSIM?

Fyysisen sim-kortin rinnalle tulee pian sähköinen sim-kortti.

eSIM: Sim-kortin sähköinen versio on mullistava uudistus

Puhelimissa ja monissa muissa mobiililaitteissa käytettävä fyysinen sim-kortti tuskin katoaa kovin äkkiä, mutta sen seuraaja, elektroninen sim, eSIM, on kuitenkin jo tulossa hyvä vauhtia.

torstai 17. toukokuuta 2018 teksti P. Jensen


Seuraava puhelinliittymiä mullistava uudistus, sähköinen sim-kortti, eSIM, tulee vähitellen saataville fyysisen sim-kortin vaihtoehdoksi ja sen täydentäjäksi.

Suomalaiset operaattorit eivät vielä myy e-sim-ratkaisuja puhelimiin, mutta niitä on odotettavissa mahdollisesti vielä tämän vuoden aikana.

Sähköisen sim-kortin etuna on, että sitä varten laitteessa ei tarvitse olla paikkaa fyysiselle sim-kortille, joten eSIM soveltuu hyvin pieniin älylaitteisiin, kuten kelloihin ja älypaikantimiin.

Liittymä tallennetaan laitteen eSIM-piirille

Laitteet, kuten puhelimet ja puettavat älylaitteet, voidaan e-sim-tekniikan avulla tehdä entistä kevyemmiksi ja pienemmiksi.  

Kun liittymä tallennetaan puhelimen piirille, se mahdollistaa sen, että teoriassa käyttäjä voisi lennossa vaihtaa liittymää hinnan ja haluamansa palvelun mukaan.

Toistaiseksi on kuitenkin vielä epävarmaa, kuinka operaattorit ja matkapuhelinala yleensä suhtautuu e-simin käyttöön ja varsinkin siihen, millaiset oikeudet kuluttajalla on sähköisen liittymänsä hallintaan.

> Lue lisää asiaa uusista tekniikoista

eSIM on sähköinen versio sim-kortista

Sim-kortti on kutistunut vuosien myötä. Seuraava kehitysaskel on siirtyminen laitteelle tallennettavaksi sähköiseksi kortiksi.

Sama eSIM-numero kelloon ja puhelimeen

Sähköinen sim-kortti tarjoaa mahdollisuuden kytkeä sama puhelinnumero myös älykelloon. 

Tämä tuo lisää käytetttävyyttä älykelloon, kun yhteyttä puhelimeen ei tarvitse ottaa bluetoothin tai wlanin kautta, vaan viestit ja puhelut toimivat molemmissa toisistaan riippumatta.

Älykellot ja erilaiset älyrannekkeet ovat erittäin suosittuja. Tutkimusyhtiö IDC:n mukaan viime vuonna myytiin yli 115 miljoonaa puettavaa laitetta, ja e-sim tulee varmasti kasvattamaan puettavien laitteiden suosiota entisestään.

Sähköinen sim-kortti on muun muassa Applen, Huawein ja Samsungin älykelloissa, mutta e-sim-versioita ei vielä Suomesta saa.

Puhelimista esimerkiksi Google Pixel 2 -puhelimessa voi nano-sim-kortin lisäksi käyttää e-sim-palvelua – sitten, kun palvelu on täällä saatavana.

Tietokoneista puolestaan esimerkiksi Microsoftin Surface Pro LTE:ssä voi nano-sim-kortin lisäksi käyttää tietokoneen yhdysrakenteista sähköistä sim-korttia.

Sähköiset sim-ratkaisut yleistyvät koko ajan, ja esimerkiksi Elisa myy jo Elisa Yepzon -palvelupakettia, jossa on Elisan eSIM-liittymällä varustettu Yepzon-paikannin.

> Nyt saat neljä numeroa KotiMikroa ja tyylikkään puhelimen varavirtalähteen yhteishintaan 21,90 euroa. Säästät 76,90 euroa.

Ehkä sinua kiinnostaa...