Kilpa-autojen ohjaimissa on kuljettajan sijaan tietokone
CES 2022:

Kilpa-auto näyttää oikealta, ja sitä se onkin. Ainoa ero on, että kuljettajan paikalla on supertietokone ja muuta kehittynyttä elektroniikkaa. 

CES 2022: Kilpa-autot ajavat ilman kuljettajaa

CES 2022 -teknologiamessuilla Las Vegasissa, Yhdysvalloissa, järjestetään ensimmäistä kertaa tehokkaiden kilpa-autojen kisa. Erityistä kisassa on se, ettei autoissa ole kuljettajia eikä niitä ohjata etänä, vaan ne ajavat täysin itsenäisesti.

torstai 6. tammikuuta 2022 teksti L. Jonasson

Lokakuun 23. päivänä 2021 tehtiin moottoriurheiluhistoriaa, kun yhdeksän joukkuetta yhtä monesta teknillisestä yliopistosta eri puolilta maailmaa kilpaili miljoonan dollarin palkintosummasta Indianapolisin legendaarisella kilparadalla Yhdysvalloissa.

Erityistä autoissa oli se, ettei niissä ollut kuljettajaa ratissa.

Erityinen Indy Autonomous Challenge on nimittäin uusi moottoriurheilun osa-alue, jossa autot ovat autonomisia eli itseohjautuvia. Niitä ohjaava tietokone on sijoitettu paikalle, jossa kuljettaja normaalisti istuisi ratin takana.

Tietokone ei ole pelkästään edistynyt kauko-ohjausjärjestelmä, vaan auton on todellakin ajettava itse itseään ja selviydyttävä odottamattomista haasteista ja esteistä matkan varrella.

> Lue myös: CES 2022: CES 2022 – maailman suurimmat teknologiamessut pidetään taas

Formula 1:n tasoista vauhtia

Autonomisia ajoneuvoja on kokeiltu – vaihtelevalla menestyksellä – jo vuosien ajan, mutta enimmäkseen hitailla nopeuksilla ja suljetuilla harjoitusalueilla. 

Indy Autonomous Challenge -kisassa osa autoista on kuitenkin jo saavuttanut 280 km/h:n huippunopeuden, ja Indianapolisin radan kierrosnopeus oli nopeimmalla autolla selvästi yli 200 km/h.

Itse ajavien ajoneuvojen suunnittelusta vastaavat yritykset, joilla on vuosikymmenten kokemus moottoriurheilusta. Autot muistuttavat hyvin paljon nykyaikaisia formula- tai Indycar-autoja.

Kaikki laitteisto, joka varmistaa, että auto voi ajaa kovaa törmäämättä, on puolestaan osallistuvien yliopistojen opettajien ja opiskelijoiden rakentamaa. "Kaikki" tarkoittaa tässä yhteydessä vaikuttavaa anturien, suoritinten ja sähkömoottoreiden verkostoa, joka käyttää kaasua, jarruja, ohjauspyörää jne.

Tietokone ohjaa kilpa-autoa
Kilpa-auto:

Indy Autonomous Challengen autot muistuttavat tavallisia kilpa-autoja. Kuljettajalle ei ole tilaa, sillä kaikkea ohjataan tietokoneella. 

© Indy Autonomous Challenge

Seuraa kisaa livenä verkossa

CES 2022 -messuilla autonomiset kilpa-autot ajavat ensimmäistä kertaa kilpaa toisiaan vastaan.

Tämä tapahtuu Las Vegas Motor Speedwayssa perjantaina 7. tammikuuta 2022. Voit katsoa koko kilpailun  livenä (tai myöhemmin) internetistä tältä sivustolta.

Toimittajamme on paikalla CES-messuilla Las Vegasissa. Seuraa siis verkkosivustoa ja lehteä, niin saat lisää uutisia maailman suurimmilta tekniikkamessuilta.

Alla olevasta videosta näet, miltä näyttää, kun tietokoneohjatut kilpa-autot ajavat kovaa kilparadalla Arizonassa:

Ehkä sinua kiinnostaa...