Puhelimessa ja herätyskellossa on torkkutoiminto, joka käynnistää herätyksen uudelleen yhdeksän minuutin kuluttua, jos käyttäjä painaa torkkukytkintä.
Mutta miksi juuri yhdeksän minuuttia?
Se selviää, kun palataan vuoteen 1956, aikaan ennen sähköisiä kelloja. Tuon vuoden kesäkuussa General Electric esitteli 7H241-mallin, kaikkien aikojen ensimmäisen torkkutoiminnolla varustetun herätyskellon.
Torkkutoiminto oli mullistava keksintö, joka mahdollisti toistuvan herätyksen. Kelloseppien haasteena oli sovittaa torkkua varten kojeistoon ylimääräinen hammasratas.
Yhdeksän vai 10 minuuttia? Kellokojeiston mekaanisen rakenteen takia torkkuajaksi oli valittavissa joko yhdeksän tai hieman yli 10 minuuttia. Yhdeksään minuuttiin päädyttiin, koska ajateltiin, että pitemmällä torkkuvälillä hyväuninen ehtisi vaipua syvään uneen.
Melko pian torkkukellon keksimisen jälkeen ilmestyivät ensimmäiset digitaaliset aikaraudat. niiden kehittäjät olisivat voineet valita minkä tahansa ajan torkkuväliksi, mutta yhdeksän minuuttia ymmärrettiin ikään kuin vakioksi.