Smartphone alarm

Tämän takia sinäkin torkut 9 minuuttia

Miksi ihmeessä torkkuhälytys on useimmiten yhdeksässä minuutissa? Syy löytyy vuodelta 1956, jolloin mekaaninen herätyskello näki päivänvalon.

tiistai 25. lokakuuta 2016 teksti C. Slot

Puhelimessa ja herätyskellossa on torkkutoiminto, joka käynnistää herätyksen uudelleen yhdeksän minuutin kuluttua, jos käyttäjä painaa torkkukytkintä.

Mutta miksi juuri yhdeksän minuuttia?

Se selviää, kun palataan vuoteen 1956, aikaan ennen sähköisiä kelloja. Tuon vuoden kesäkuussa General Electric esitteli 7H241-mallin, kaikkien aikojen ensimmäisen torkkutoiminnolla varustetun herätyskellon.

Torkkutoiminto oli mullistava keksintö, joka mahdollisti toistuvan herätyksen. Kelloseppien haasteena oli sovittaa torkkua varten kojeistoon ylimääräinen hammasratas.

Yhdeksän vai 10 minuuttia? Kellokojeiston mekaanisen rakenteen takia torkkuajaksi oli valittavissa joko yhdeksän tai hieman yli 10 minuuttia. Yhdeksään minuuttiin päädyttiin, koska ajateltiin, että pitemmällä torkkuvälillä hyväuninen ehtisi vaipua syvään uneen.

Melko pian torkkukellon keksimisen jälkeen ilmestyivät ensimmäiset digitaaliset aikaraudat. niiden kehittäjät olisivat voineet valita minkä tahansa ajan torkkuväliksi, mutta yhdeksän minuuttia ymmärrettiin ikään kuin vakioksi.

> Lue älyvekkarista, joka viestii kodin muiden älylaitteiden kanssa ja säätää tarvittaessa huonelämpötilaa

Ehkä sinua kiinnostaa...