Hyvät kysymykset
© Shutterstock

Mitä päivittäin käyttämämme sanat tarkoittavat?

Mietitkö koskaan, mikä ero on kaiuttimilla ja kovaäänisillä, tai mitä iPhonen "i" tarkoittaa? Niin mekin.

tiistai 7. marraskuuta 2017 teksti P. Jensen

 

Mobiililaitteiden ja muiden arkisten härpättimien kanssa pelataan jatkuvasti, ja suomen kieli taipuu moneen mutkaan, joita se osaa myös ihanasti suoristaa.

Verkossa toimiva Kielitoimiston sanakirja on mainio väline, josta voi tarkistaa, onko suomen kielen sana olemassa, missä tilanteissa sitä käytetään, ja onko sille parempi vaihtoehto.

Ihan kaikkea sieltäkään ei ainakaan heti löydy, sillä kieli elää ja kehittyy nopeasti, ja varsinkin tietotekniikasta tulee jatkuvasti uusia termejä.

Yksi hyvä taipuisan kielen esimerkki on kaiutin.

Kaikuu vai soi kovaa?

Joskus muinoin ja vieläkin puhutaan kovaäänisestä. Hyvää kieltä on kaiutin, ja kovaääninen-sanan taustan ymmärtää, kun kääntää englannin kielen sanan loudspeaker: sehän on ”kovapuhuja”!

Englannista monet muutkin termit on väännetty suomeen joko väkisin tai väsyttämällä.

> Lue uuden tekniikan mahdollisuuksista ja ratkaisuista

Mikä ihmeen iOS?

Tähän iOSiin törmä vähän väliä, ja Applen käyttäjät tietävät, että se on Apple mobiililaitteiden, kuten iPhonen ja iPadin käyttöjärjestelmä. iOS kulki aikaisemmin nimellä Iphone OS, missä OS tulee sanoista operating system.

Mikä se "i" siinä edessä on?

Applen laitteiden nimen edessä olevalla i-kirjaimella on myös yksinkertainen ja jopa järkeenkäypä selitys.

Etuliite "i" esiteltiin ensimmäisen kerran iMac-tietokoneen lanseerauksessa 1998. Julkistustilaisuudessa Applen pomo Steve Jobs kertoi, että nimessä ”- - yhdistyy internetin jännitys Macintoshin yksinkertaisuuteen”.

Jobsin kerrotaan vielä täydentäneen, että “i” viittaa myös sanoihin individuaalinen, informatiivinen, inspiroiva ja instruktiivinen.

Mihin jäi Kompuutteri?

Uskollisimmat KotiMikron lukijat muistavat, että lehden nimi oli alkuvuosina Kompuutteri Kaikille.

Silloin elettiin kotitietokoneen nousukautta, kun ”kompuuttereita” alkoi ilmestyä joka tupaan. Lehden ensimmäinen numero ilmestyi loppuvuodesta 1997. Sinä vuonna ehti tulla kolme numeroa.

Tuolloin 1997 Windows oli kaksi vuotta aikaisemmin ilmestyneessä versiossa nimeltä Windows 95. Sen suosio oli suuri, koska sen mukana esiteltiin muun muassa Käynnistä-painike ja tehtäväpalkki.

Lehden nimi oli vuoteen 2004 saakka Kompuutteri Kaikille. Nimessä oli vielä anglistista piirrettä, ja samalla se oli jopa hauska. Numerosta 4/2004 alkaen nimenä on ollut KotiMikro. Moni alusta asti mukana ollut vanha kompuutterilainen muistelee kaiholla pioneerihenkisiä alkuaikoja, mutta ei kaipaa niitä takaisin.

Nimen muutos kertoo osaltaan siitä, kuinka suhtautuminen tietokoneeseen on muuttunut, ja myös siitä, että pc on sekä hyödyllinen että viihdyttävä kodinkone siinä missä muutkin, eikä pelkästään laskutoimituksia ”komputoiva” sähkömekaaninen laite.

KotiMikro pitää sinut bittimaailman kartalla – osta 1 KotiMikro ja saat käyttöoikeuden Etunurkkaan, jossa on ladattavana 300 ohjelmaa. Maksat vain 3,90 euroa!

Ehkä sinua kiinnostaa...