EU poisti maarajat digiviihteestä.

Elokuvien ja muun nettiviihteen maarajat poistuivat EU-alueella.

Suoratoiston maarajat historiaan Euroopassa

EU määrää muun muassa Netflixin ja HBO:n avaamaan sisällöt suomalaisille myös ulkomaanmatkoilla.

sunnuntai 1. huhtikuuta 2018 teksti S. Nielsen

Suoratoistopalveluiden maarajat, jotka estävät palvelun käytön muualla kuin maassa, jossa palvelu on ostettu, ovat keinotekoisia ja lähinnä ärsyttävät käyttäjiä, jotka yrittävät esimerkiksi katsoa maksamaansa elokuvapalvelua ulkomailla.

Nyt EU:ssa on vihdoin päästy yksimielisyyteen maarajojen poistosta. Asiaa on vatvottu jo pari vuotta, mutta nyt näyttää siis siltä, että eurooppalaiset voivat käyttää esimerkiksi maksamaan Netflixiä ja HBO:ta myös muualla kuin kotimaassaan.

EU:n tavoitteena on yhteinen digitaalinen markkina-alue, johon eri maihin rajatut suoratoistokirjastot eivät istu. Yhteisen digimarkkinan esteenä ovat erityisesti tekijänoikeuskiemurat, joita lukuisat tekijänoikeuksien haltijat aiheuttavat.

Netflix mukaan lomalle

EU.N ratkaisun ideana on, että ulkomailla näkee samat sisällöt, jotka palvelussa on saatavana kotimaassa. Käyttäjä siis ikään kuin kuljettaa kirjastonsa mukanaan, teknisestä toteutuksesta vastaavat palveluiden tarjoajat.

Maksuttomia sisältöjä tarjoavat tahot, kuten esimerkiksi YLE, saavat edelleen päättää itsenäisesti, mitä sisältöjä näkyy ulkomailla.

EU:n siirrettävyysasetus astui voimaan 1. huhtikuuta 2018. Palveluntarjoajilla on vielä tämän jälkeen käytettävissään yhdeksän kuukauden siirtymäaika, jona ne voivat ottaa säännökset käyttöön.

Vaikka EU-asetus koskee etupäässä kaupallisia palveluita, niin esimerkiksi YLE kehittää ratkaisua, jolla YLE Areena näkyy palveluun kirjautuneille käyttäjille EU:n alueella. 

Juttua muutettu 8.5. ja lisätty tieto siirrettävyysasetuksen voimaantulosta sekä YLE:n aikeista YLE Areenan näkymisen suhteen.

Nauti hyvästä äänestä tietokoneella – muuta perhettä häiritsemättä. Nyt saat kuulokkeet ja 4 numeroa KotiMikroa sekä e-kirjan ”Seuraa suosikkejasi suoratoistona” yhteishintaan vain 21,90 euroa. Säästät 57,90 euroa. Tutustu tarjoukseen täällä.

Ehkä sinua kiinnostaa...