Viruksen tekoon on saatavana helppoja työkaluja

Saatavana on työkaluja, joilla kuka tahansa voi helposti tehdä viruksen.

© Shutterstock

Kuka tahansa voi tehdä haittaohjelman

Verkossa on tarjolla helppoja työkaluja, joissa poimitaan vain valintamerkeillä ominaisuudet, jotka haittaohjelmaan halutaan.

torstai 5. maaliskuuta 2020 teksti M. Østergaard


Viruksen ohjelmoiminen vaati aikaisemmin teknistä osaamista ja ymmärrystä tietokoneista. Ikävä kyllä asia ei ole enää niin. 

Nykyisin on tarjolla helppoja työkaluja, joissa poimitaan vain valintamerkeillä ominaisuudet, joita viruksesta pitäisi löytyä. 

Lopuksi napsautetaan ”Luo virus” -painiketta, ja ohjelma tekee valmiin viruksen hetkessä.  

Lapsellisen helppoa

Nykyisin yleisesti saatavina olevilla apuvälineillä lapsikin osaa tehdä oman viruksen. Tällaiselle käyttäjäryhmälle onkin jo oma slanginimityksensä, script kiddies, eli koodilapset. Termi kuvaa ohjelmointia osaamattomia tekijöitä, jotka laativat haittaohjelmia valmiiden työkalujen avulla.

Helppo oikotie haittaohjelmien tekemiseen on johtanut haittaohjelmien määrän räjähdysmäiseen kasvuun.

Riippumaton saksalainen tutkimusorganisaatio AV-Test kertoo rekisteröivänsä joka päivä yli 350000 uutta haitallista ohjelmaa. Haittaohjelmien määrä on moninkertaistunut myös mobiililaitteissa.

Haittaohjelmatehtailu on lisääntynyt niin valtavasti, että AV-Testin tietokannassa saavutettiin viime vuonna miljardin haittaohjelman rajapyykki.

Käytä virustorjuntaohjelmaa

Onneksi tietoturvayhtiöt seuraavat tilannetta tarkasti ja pitävät yllä tietokantoja haittaohjelmahavainnoista. Tietokantojen avulla yhtiöt voivat tarjota ohjelmiinsa ajantasaista suojaa.

KotiMikron numerossa 5/2020 on vertailussa kuusi kaupallista tietoturvaohjelmistoa Windows 10 -järjestelmään. Ne sisältävät kattavat suojausominaisuudet samassa paketissa. 

Maksullisen ohjelman etuna on erityisesti helppo ja luotettava pakettiratkaisu. Jos vastaavia ominaisuuksia haluaa ilmaiseksi, joutuu asentamaan useita ohjelmia.

Kaikki kuusi vertailun ohjelmaa pärjäsivät testeissä hyvin. Erot varsinkin testivoittajan ja seuraavaksi sijoittuneiden kolmen ohjelman välillä olivat niukat.  

> Lue vertailu täällä Etunurkassa (vaatii kirjautumisen)

Tilaa KotiMikro, niin voit lukea lehteä tietokoneella ja mobiililaitteella Wype-palvelussa. Saat luettavaksi 12 viimeisintä numeroa.


Ehkä sinua kiinnostaa...