Päällekirjoita kiintolevyn tiedot Gutmann-menetelmällä

Poista tiedot tietokoneelta lopullisesti.

Tyhjennä kiintolevy tehokkaasti

Tietokoneesta luopuessa on syytä varmistaa, ettei sille jää mitään luottamuksellisia tietoja. KotiMikro neuvoo työkalun, jolla pyyhit kiintolevyn niin puhtaaksi, että tietoja ei voi enää palauttaa millään konstilla.

keskiviikko 9. toukokuuta 2018 teksti S. Nielsen

Windowsin roskakoriin siirretyt tiedostot eivät vielä katoa tietokoneelta kokonaan, kun roskakori tyhjennetään. 

Poistetut tiedostot on joskus mahdollista palauttaa palautusohjelmalla, jollaisia on muun muassa Recuva.

Tiedostojen palautus onnistuu yllättävän helposti, jos poistettujen tiedostojen päälle ei ole ehditty tallentaa uutta tietoa.

Jos olet luopumassa tietokoneestasi, viemässä sitä esimerkiksi elektroniikkaromun keräyspisteeseen, niin sitä ennen kiintolevy kannattaa tyhjentää. 

Tyhjennyksen voi tehdä käyttämällä kiintolevyn alustusta, joka nykyään on jo varsin riittävä keino estää tietojen palautus. 

Vielä varmempaa on käyttää jotain tietojen tuhoajaa, joka päällekirjoittaa kiintolevyn tiedot niin monen kertaan, ettei levyltä pysty enää palauttamaan mitään tiedostoja.

Gutmann-menetelmä on tehokas 

Eraser on tehokas ilmaisohjelma tietojen ylikirjoittamiseen. Eraser tekee jopa 35 päällekirjoitusta niin kutsutulla Gutmann-menetelmällä, joka varmistaa, että kiintolevyltä ei pysty palauttamaan mitään tietoja.

Pienempi päällekirjoitusten määrä riittää. Tehokkainta 35-kertaista kirjoitusta käytettäessä pitää varautua siihen, että toimenpide kestää useita tunteja. 

Voit ladata Eraser-ohjelman KotiMikron Etunurkasta.

Lue lisää KotiMikrosta

Jälkien pyyhkimiseen ja tiedostojen tuhoamiseen on Windowsissa useita tapoja. Tarjolla on myös Eraseria kevyempiä keinoja. Niistä kerrotaan KotiMikron numerossa 8/2018.

Osta KotiMikron irtonumero lehtipisteestä tai tilaa lehti, niin voit lukea sitä saman tien tietokoneella tai mobiililaitteella Wype-palvelussa.

> Nyt saat yhden numeron KotiMikroa, pääsyn Etunurkan yli 300 ohjelmaan ja 400 video-oppaaseen sekä muuhun sisältöön yhteishintaan vain 3,90 eurolla. Tutustu tarjoukseen täällä.

Ehkä sinua kiinnostaa...