Varaudu varkaisiin ja turvaa kotisi ennen lomalle lähtöä

Varaudu varkaisiin ja turvaa kotisi ennen kuin lähdet lomalle. Voit suojata kotisi asiattomilta vierailta, vaikka käytössä ei olisikaan hälytysjärjestelmää.

© Shutterstock

Turvaa kotisi ennen lomalle lähtöä

Näillä vinkeillä varaudut voroihin ja suojaat kotiasi asiattomia vieraita vastaan, kun olet lomalla.

keskiviikko 13. kesäkuuta 2018 teksti M. Østergaard


Asuntomurtojen määrä on tänä vuonna kasvanut viime vuoteen verrattuna. Poliisin tutkittavana oli tammi-toukokuun aikana 771 asuttuun asuntoon kohdistunutta törkeää varkautta tai niiden yritystä. Vuotta aikaisemmin vastaava luku oli 657.

Poliisitarkastaja Jyrki Aho Poliisihallituksesta korostaa, että että tehokkainta asuntomurtojen estämistä on asuntojen kunnollinen suojaus.

"Tärkeitä asioita ovat naapuriapu, lukkojen toimivuus, hämärän ja pimeän aikana valaistus, hälytysjärjestelmät, kamerat ja niistä varoittavat kyltit", Aho kertoo.

Kodin voi suojata ilman hälytysjärjestelmääkin. Seuraavilla kolmella älykkäällä laitteella varaudut voroihin ja suojaat kotiasi asiattomia vieraita vastaan, kun olet lomalla tai koti on muuten tyhjillään.

1. Ohjaa valaistusta LIFX-lampuilla 

LIFX Mini Day & Dusk
Ohjaa valaistusta

LIFX-älylamppujen avulla kodin valaistuksen voi säätää toimimaan ikään kuin asukkaat olisivat kotona.

© Lifx

Valaistuksella on iso merkitys kodin suojaamisessa ja turvaamisessa varkaiden varalta, kun asukkaat ovat poissa.

Älykkäällä valaistusjärjestelmällä voi ohjata kodin valoja ja määritellä lamppuja esimerkiksi syttymään ja sammumaan eri kohteissa samaan tapaan kuin silloin, kun kotona ollaan.  

Alkuun pääsee helposti jo pelkillä älylampuilla, jotka vaihdetaan tavallisten lamppujen tilalle.

Älylamppuja on saatavana useilta valmistajilta. Helppokäyttöisimpiin kuuluvat LIFX-lamput, joita on useita erilaisia, ja joiden käyttöönotto on vaivattomampaa kuin esimerkiksi Philipsin Hue-järjestelmän tai Ikean Trådfri-järjestelmän lamput.

Lue LIFX-lamppuarvio Etunurkassa

2. Valvo kotia D-Link Omna -kameralla

D-Link Omna
Kameravalvonta

Omna-kamera lähettää kotikeskittimenä toimivan Apple TV:n tai iPadin kautta ilmoituksia sovellukseen, kun laite havaitsee liikettä.

© D-Link

Applen HomeKit-yhteensopivat laitteet, kuten muun muassa jotkin edellä mainitut LIFX-lamput, tekevät kodista älykkään, sillä tällaisia laitteita, kuten lukkoja, valoja ja keittiön kodinkoneita, voidaan etäohjata iPhonen ja iPadin avulla. 

D-Linkin Omna on ensimmäisiä valvontakameroita, jotka toimivat yhdessä Applen järjestelmän kanssa. 

Applen Koti-sovelluksen kautta ohjattavassa D-Linkin sylinterin mallisessa Omna-valvontakamerassa on laajakuvalinssi, joka tarjoaa 180 asteen näkymän. 

Laajakulman ansiosta yhdellä kameralla voi kattaa koko huoneen, jos kameran laittaa lähellä seinää olevalle pöydälle tai hyllylle.

Lue D-Link Omnan arvio Etunurkassa

> Lue lisää asiaa tietoturvasta

3. Lisäturvaa Dog & Bone LockSmart Mini -digilukolla

Dog & Bone LockSmart Mini
Älylukko

Älykkään riippulukon käyttöoikeuden voi tarvittaessa jakaa muille, jos esimerkiksi haluaa esimerkiksi naapurin pääsevän älylukolla lukittuun tilaan, kun itse on poissa.

© Dog & Bone

Vankkatekoinen LockSmart Mini näyttää pikaisella vilkaisulla samanlaiselta kuin muutkin riippulukot, joita käytetään vajoissa ja kellarikomeroissa.

Lähempi tarkastelu paljastaa, että lukon pohjassa on usb-latausportti ja etuosassa pieni led-merkkivalo.  

Kyseessä on avaimeton digitaalinen riippulukko, jonka saa avattua puhelinsovelluksen avulla.

Riippulukon sanka on kuusi millimetriä paksua karkaistua terästä, joten sen murtaminen vaatii jo melko lailla työtä. Lukko on turvallinen, ja käyttöoikeuden voi tarvittaessa antaa vaikka talkkarina toimivalle naapurille loman ajaksi. 

Lukko otetaan käyttöön parittamalla puhelin lukon kanssa bluetooth-yhteyden avulla. Lukkoa hallitaan puhelimeen ladattavalla sovelluksella, jota on helppo käyttää.

Lue Dog & Bone LockSmart Minin arvio Testinurkassa

Ehkä sinua kiinnostaa...