Toivu haittaohjelman hyökkäyksestä

Kaspersky kuuluu tehokkaimpiin haittaohjelmien tunnistajiin ja poistajiin, osoittaa AV-testin uusi tutkimus.

© Shutterstock

Haittaohjelman iskiessä tarvitaan oikeat työkalut

Tietokone saattaa saastua tietoturvaohjelmasta huolimatta. Silloin on hyvä tietää, millä ohjelmilla voi yrittää pelastaa saastuneen järjestelmän.

keskiviikko 8. marraskuuta 2017 teksti M. Flinck

Tietokone toimii kuin etana, nettiyhteys samoin, ruudulle tulvii mainoksia ja virheilmoituksia sataa ilmoitusalueelle. Nämä ovat tyypillisiä merkkejä siitä, että tietokoneelle on päässyt haittaohjelma – ja niin voi käydä siitä huolimatta, että käytössä on ajan tasalla oleva tietoturvaohjelmisto.

Tässä tilanteessa on vähintään euron kysymys: kuinka onnettomuudesta toipuu ja saa tietokoneen taas ennalleen?

Hyvä lääke on yhdistelmä, joka käsittää kattavan suojauksen ja erikoistyökalun, täsmälääkkeen, joka on tehty poistamaan erilaisia haittaohjelmia. Tarjolla on useita vaihtoehtoja, eikä tehokkaimman löytäminen ole aina helppoa.

Asiaa selvittää tuoreessa tutkimuksessa AV-Test, riippumaton saksalainen testausjärjestö, joka on erikoistunut tietoturvaohjelmien testaamiseen. AV-Test vertaili yhdeksää tietoturvapakettia ja kahdeksaa erikoisohjelmaa, joita voi käyttää järjestelmän puhdistamiseen ja palauttamiseen ennalleen virushyökkäyksen jälkeen.

> Lue lisää tietoturvaohjelmista

Kaspersky pärjäsi parhaiten

Tietoturvapaketteja testattiin sekä asentamalla ne jo saastuneeseen järjestelmään että poistamalla ohjelma ensin käytöstä ja ottamalla sitten taas käyttöön, kun järjestelmä oli saastunut. Kummassakin setissä ohjelmia testattiin 19 haittaohjelmalla.

AV-Testin tutkimuksessa tietoturvapakettien selväksi ykköseksi nousi Kaspersky Internet Security. Ohjelma oli ainoa, joka tunnisti kaikki testissä käytetyt 38 hyökkäystä ja poisti niiden jättämät haittakomponentit jättämättä edes harmittomia jälkiä.

Toiseksi parhaiten suoriutui Bitdefenderin tietoturvapaketti, jolta jäi poistamatta neljä harmitonta haitakejäännettä, mutta joka kuitenkin korjasi järjestelmän ja poisti varsinaiset haittatiedostot.

Bitdefenderin virustorjuntaohjelman voi ladata Etunurkasta.

Kaspersky oli paras myös poistotyökaluista. Kaspersky Virus Removal Tool, joka putsasi saastuneesta järjestelmästä kaikki testissä käytetyt 19 haittaohjelmaa ja palautti järjestelmän ennalleen.

Lue myös: 10 tehokasta ohjelmaa tietokoneen suojaksi

KotiMikro suosittelee: Ota käyttöön tehokas tietoturvapaketti

KotiMikro on koonnut valikoiman tehokkaita ohjelmia kattavaksi tietoturvapaketiksi Etunurkkaan. Ohjelmat ovat asiantuntijoiden valitsemia sekä tarkastamia, ja ohjelmista aina saatavilla tuorein versio.

Lisäksi ohjelmista on myös ladattavana vaihe-vaiheelta etenevä opastus, jonka avulla ohjelman saa helposti käyttöön.

> Nyt saat yhden KotiMikron numeron ja Etunurkan käyttöösi vain 3,90 eurolla. Tutustu tarjoukseen täällä.

Ehkä sinua kiinnostaa...